Search
Close this search box.

Emigreren naar Frankrijk? La Douce France?

Is het jouw grote droom om in Frankrijk te wonen? Heb je nu echt de knoop doorgehakt en ga je binnenkort emigreren naar Frankrijk? Heel begrijpelijk! Het is een enorm divers en uitgestrekt land: met zon, zee, bergen en veel ruimte om een fijn leven te leiden. Niet voor niets dat zoveel Nederlanders er graag op vakantie gaan! Als je de keus hebt gemaakt te emigreren, komen er veel vragen op je af. Wil je weten of je alles goed hebt voorbereid? Of heb je advies op maat nodig?

Waar moet je op letten en wat komt er allemaal bij kijken als je naar Frankrijk gaat emigreren?

Het lijkt zo simpel: je pakt je spullen en vertrekt, hup, naar Frankrijk, je droom achterna. Maar denk er niet te makkelijk over en voorkom dat je tegen problemen aanloopt. Dus wil jij je dromen waarmaken? Win dan eerst deskundig advies in. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan:

emigreren naar frankrijk

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Bovendien vergeten veel mensen juist de belangrijkste dingen!

Voorbereiding

Verhuizen is één van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Laat staan als je verhuist naar een ander land! Maak daarom een checklist en zet alles goed op een rijtje. Wat kun je nu al doen, voordat je je spullen hebt gepakt?

Documenten

Vergeet niet om voor je verhuizing bepaalde documenten aan te vragen, of om te zetten. Sommige formulieren zijn namelijk een stuk moeilijker te achterhalen en aan te passen als je niet meer in Nederland woont.

Verhuizen

Bij een emigratie moet je vaak veel spullen, of zelfs je hele inboedel verhuizen. Aarzel niet om een professioneel bedrijf in te schakelen voor je verhuizing naar Frankrijk. Zo ga je zonder zorgen over.

Financiën

Ook al ben je financieel nog zo goed voorbereid en heb je alles berekend, toch zijn er altijd financiële tegenvallers. Zaken die je gewoon niet kunt voorzien. Zorg daarom voor een financiële buffer. Dan komt de verrassing minder hard aan.

Ons unieke concept: de SCI+

Een huis in Frankrijk financieren is als buitenlander steeds moeilijker, aangezien een hypotheek niet of nauwelijks meer mogelijk is. Om toch trotse bezitter van een stukje Frans grondgebied te kunnen worden, bieden wij een SCI+ oplossing aan. Hierbij zijn er nog meer juridische, financiële en fiscale voordelen. Ben je benieuwd? Download dan onze brochure en lees alles over de mogelijkheden van een SCI+ die jou kunnen helpen om je droom waar te maken!

tips emigreren frankrijk

De voorbereidingen

Cliché, maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk! Wat te denken van taallessen voordat je vertrekt, zodat je je straks verstaanbaar kunt maken in het Frans? Als je de taal spreekt, maak je makkelijker contact en voel je je sneller thuis. Wat ook handig is: ervaringen van anderen lezen die al zijn geëmigreerd. Veel van deze verhalen zijn op onze website terug te vinden. Verdiep je alvast in de Franse cultuur, de gewoontes en het sociale stelsel. Start je een chambre d’hôte? Loop dan eens stage bij een bestaande B&B van Nederlanders met jarenlange ervaring.

Documenten

Heel belangrijk: regel voorafgaand aan je emigratie verschillende documenten. Denk bijvoorbeeld aan het verlengen van je paspoort en rijbewijs. Zo voorkom je dat deze ongeldig worden als je niet meer in Nederland bent. Maar vergeet ook andere formulieren niet. Zoals een internationaal uittreksel van het geboorteregister van al je gezinsleden. En een internationaal uittreksel van een huwelijksakte. Bekijk goed je huidige verzekeringen. Welke zijn wel en niet meer nodig? Check ook medische dossiers, misschien kun je die overzetten.

emigreren naar frankrijk
emigreren naar frankrijk

De fiscus

Ben je van plan je definitief te vestigen in Frankrijk? Dan moet dat onder andere bekend zijn bij de Belastingdienst. Je huidige gemeente geeft je uitschrijving op je woonadres aan de Belastingdienst door. Stel dat je in de Ziektewet zit of een Werkloosheidsuitkering ontvangt, informeer dan ook deze instanties. Let vooral goed op bij je pensioenregeling: het is verstandig na te gaan in welk land je het voordeligst je pensioen kunt laten uitkeren. Emigreren naar Frankrijk heeft fiscale gevolgen. Welke dat zijn leggen we in dit artikel uit.

Niet vergeten..

Doorzettingsvermogen. Dat is misschien wel het allerbelangrijkst. Zelfs als je alles goed hebt voorbereid, sta je machteloos tegen onverwachte gebeurtenissen. Zo word je ongetwijfeld geconfronteerd met zaken die niet gaan zoals je in Nederland gewend bent. Fransen doen het vaak net even anders! Je geduld en flexibiliteit worden op de proef gesteld. Daar moet je tegenkunnen. Geef vooral niet te snel op! Emigreren is een flinke stap waar veel bij komt kijken.

gevolgen emigreren frankrijk

alle artikelen

over emigreren

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!

Volg ons