Fosse septique in Frankrijk: de septic tank

Het is een veelgehoord gespreksonderwerp onder Nederlanders met een (vakantie)huis in Frankrijk: de fosse septique, oftewel: de septic tank.

Elk huis dat niet op de riolering is aangesloten, moet voorzien zijn van een septic tank, waarvan de grootte afhangt van de grootte van het huis en huishouden. De Franse overheid noemt het le système d’assainissement non collectif. Dit systeem moet aan bepaalde normen voldoen. Gemeenten moeten dit in de gaten te houden. Het verschilt echter per streek nog wel eens wat precies deze normen zijn. In ieder geval moet het systeem van de septic tank geheel aan de normen voldoen als je je huis wil verkopen.

De gemeente moet de afvoerinstallatie eens in de 4 jaar controleren en daarvoor een SPANC (Service Public d’Assainissement Non Collectif) aanstellen. Mocht deze tot de ontdekking komen dat er gebreken zijn, wordt er een termijn van maximaal 1 jaar gesteld waarop alles in orde moet zijn. Als je je huis te koop gaat zetten, moet je als verkoper van tevoren een rapport door de SPANC op laten maken. Als uit dit rapport blijkt dat de afvoerinstallatie niet goed werkt, moet het binnen twaalf maanden in orde worden gemaakt.

Je moet er dus voor zorgen dat de septic tank zijn werking goed doet én dat het afvalwater gefilterd is voordat het de grond in loopt. Het afvalwater mag niet in een put worden geloosd of in een andere holle ruimte in de natuur. 

Is er bij jouw Franse (vakantie)huis geen ruimte voor een septic tank? Dit kan verschillende redenen hebben:

  • de afstand tussen huis en septic tank moet minimaal 7 meter zijn
  • de afstand tussen filter en waterbron moet minimaal 35 meter zijn
  • de afscheiding van de buren moet minimaal 3 meter verwijderd zijn
  • grote bomen en struiken moeten minimaal 3 meter verwijderd zijn zodat de tank niet door de wortels beschadigt

Voor situaties waar te weinig ruimte is voor een septic tank óf als het terrein omhoog loopt, zijn er meerdere mogelijkheden. Zo zijn er compacte filterinstallaties (filière compacte) verkrijgbaar. Maar ook een zogenaamde mini station d’épuration, een kleine waterzuiveringsinstallatie, is een optie. Deze werkt echter elektrisch. Dat is dus niet zo handig als het voor je vakantiehuis is waar je niet het hele jaar bent. Wat wel een mogelijkheid is, is dat je deze samen met je buren aanlegt.

Houd in je achterhoofd bij de aanschaf van een septic tank, dat deze ook onderhoud nodig heeft. Hij moet regelmatig gecontroleerd worden en, afhankelijk van het gebruik, één keer in de zoveel jaar geleegd te worden. Dit moet overigens door een erkend bedrijf gebeuren, en bijvoorbeeld niet door een boer. Als je al een tijdje niet in je (vakantie)huis bent geweest, raden we je aan om het systeem in de tank even op gang te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door er Eparcyl in te gooien.
En let er vooral op dat je geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen, andere heftige schoonmaakmiddelen, dik toiletpapier, teveel etensresten, vet en alle andere moeilijk afbreekbare producten door de gootsteen of wc gooit!

Kom je er niet uit? Zou je graag meer informatie willen over een tweede huis in Frankrijk?

neem contact op voor meer informatie

Francevilla 234x60

Eén reactie

  1. goedenmorgen,

    Kan iemand mij vertellen of het vetfilter aan een bepaalde inhoudsmaat moet voldoen of waar ik dat kan lezen/vinden.
    mvg rene

Reacties zijn gesloten.