Een Bed & Breakfast beginnen in Frankrijk
Heb jij plannen om in Frankrijk een Bed & Breakfast of chambres d’hôtes te beginnen? Twijfel je soms of het wel wat voor jullie is, of wil je een keer van dichtbij zien wat het werk precies inhoudt?
Een stage bij een bestaande B&B geeft een uniek inkijkje in het leven vóór, maar vooral ook achter de schermen. Dat kunt u doen bij Therese Gassser en Pieter Janse van Chalet Solneige in de Franse Alpen.
Paul en Marjolein Boogaarts deden het. Ze hebben ervaren hoe het is om 24/7 voor de gasten klaar te staan en wat er verder achter de schermen gebeurt. En: ze hebben gemerkt dat ze het ontzettend leuk werk vonden!
Enthousiast gemaakt
Paul en Marjolein gingen op wintersport in Vaujany in het skigebied Alpe d’Huez. Ze boekten in Chalet Solneige; de chambres d’hôtes (petit hotel) van Pieter en Therese. Het klikte tussen de 2 stellen; ze hadden veel gemeen. Paul en Marjolein speelden al langer met het idee om naar Frankrijk te emigreren en een chambres d’hotes te beginnen. Pieter en Therese hadden er al één en vertelden over hun zoektocht naar een geschikte locatie en hun leven en werk in Frankrijk.
Hun enthousiasme prikkelt de ondernemerszin van Paul en Marjolein en ze hoeven dan ook niet lang na te denken over het aanbod om een week op stage te komen. Paul: “We zagen het als een unieke kans om te kijken of ons beeld klopte met de realiteit. We zouden kunnen ervaren hoe het is om 24/7 bezig te zijn en of het net zo leuk is om gasten te bedienen als om zelf gast te zijn. Verder zouden we ook zicht kunnen krijgen op de bedrijfsvoering, het boekingssysteem en wat er verder allemaal achter de schermen gebeurt.”
Stage lopen bij een succesvolle B&B
Hun enthousiasme prikkelt de ondernemerszin van Paul en Marjolein en ze hoeven dan ook niet lang na te denken over het aanbod om een week op stage te komen. Paul: “We zagen het als een unieke kans om te kijken of ons beeld klopte met de realiteit. We zouden kunnen ervaren hoe het is om 24/7 bezig te zijn en of het net zo leuk is om gasten te bedienen als om zelf gast te zijn. Verder zouden we ook zicht kunnen krijgen op de bedrijfsvoering, het boekingssysteem en wat er verder allemaal achter de schermen gebeurt.”
Heldere verwachtingen
“Vooraf waren er duidelijke afspraken gemaakt wat we zouden doen en welke informatie we allemaal konden krijgen” vertelt Marjolein. “We draaiden mee met alle activiteiten: het ontbijt, het schoonmaken van de kamers, inkopen doen, taart bakken, mise-en-place voor het diner, het indekken van het diner en uiteindelijk het uitserveren van de gangen en met de gasten dineren. We kregen ook inzicht in de administratie en het boekingssysteem”.
Therese: “Als stagebedrijf moet je vooraf goed nadenken over wat je van de stagiairs verwacht. Wat je wel en niet vertelt en waar de stagiaires je bij kunnen helpen. Tijdens de stage van Paul en Marjolein gingen we elke dag even met z’n vieren zitten om te bespreken hoe het ging. We vroegen ze wat er die dag mee- en wat er tegenviel. We waren ook benieuwd naar hun observaties, naar wat wij konden verbeteren.”
Serieuze zoektocht
De stage heeft Paul en Marlolein veel opgeleverd. Paul: “We wisten nu veel beter waar we in onze zoektocht op moesten letten. En we hadden ook een veel beter inzicht in inkomsten en kosten. Door de stage realiseerden we ons dat het runnen van een chambres d’hôtes (met table d’hôtes) echt een 24/7 job is. En dat dat iets is waar je je goed bij moet voelen. We hebben geleerd dat je je dag goed moet indelen en bewust rustmomenten moet inlassen. Verder zagen we hoe belangrijk het is om altijd bereikbaar te zijn en snel te reageren op vragen van gasten en boekingsaanvragen”.
Pieter: “Voor wij met Solneige begonnen wisten wij ook niet hoe het was om een chambres d’hôtes te runnen. Wij hebben het met vallen en opstaan geleerd. We zeiden tegen elkaar, dat het handig was geweest dat we ook zo’n stage hadden gedaan. We zijn blij dat Paul en Marjolein veel van hun stage hebben geleerd. We waren ook benieuwd naar hun feedback. Omdat je zoveel vragen krijgt, ga je ook weer nadenken over de manier waarop jezelf de werk organiseert en of dat niet beter kan”.
Eigen B&B in Frankrijk begonnen
Paul en Marjolein hebben na een uitgebreide zoektocht sinds ruim een jaar een chambres d’hôtes in de Chartreuse (het bergmassief tussen Grenoble en Chambery). Ondanks alle Corona perikelen draaien ze nu succesvol de Ancienne Ecole du Villard in St. Pierre d’Entremont.
Er wordt regelmatig even samen gebeld; om bij te kletsen, maar ook om ervaringen te delen. Even “herbergiers onderling”.
Wil jij ook een Bed & Breakfast in Frankrijk beginnen?
Pieter en Therese vinden het leuk om hun ervaringen met anderen te delen. De stage van Marjolein en Paul was erg leuk en leerzaam, voor beide kanten. Ze willen met veel plezier ook anderen de mogelijkheid bieden voor zo’n stage.
Hebben jullie belangstelling? Neem dan contact met ons op voor een eerste gesprek of voor het beantwoorden van je vragen. De stage geven we in onderling overleg vorm (data, duur, leerpunten, etc).
Prijsindicatie: € 1500 voor een week stage voor twee personen. Dit gaat om een verblijf in een tweepersoonskamer op basis van volpension.
Heb je belangstelling of vragen over de B&B stage?
Wil je nog meer handige tips over emigreren naar Frankrijk?
Lees dan hier verder. Twijfel je nog of je wel wilt emigreren naar Frankrijk? Dan halen deze argumenten je wellicht over de streep!