Pensioen in Frankrijk La Douce France

Emigreren naar Frankrijk betekent dat je ook je pensioen moet regelen. Het is belangrijk dat je op tijd nagaat wat er met je pensioenregeling gebeurt. Maar wat moet je precies allemaal regelen voor je pensioen voordat je kunt emigreren? Op deze pagina vind je alle informatie en artikelen.

Wat moet je regelen voor je pensioen in Frankrijk?

De informatie op deze pagina geeft je een overzicht van een aantal belangrijke aspecten. Als je naar Frankrijk vertrekt moeten er veel dingen geregeld worden. Alleen al het hele papierwerk en de documenten die in orde moeten zijn voor het huis, hypotheek, verzekeringen, etc, is al een hele klus. Tijdens deze voorbereiding vergeten echter veel mensen hun pensioen te regelen. Om te voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan, raden we je aan om deskundig advies in te winnen zodat jij je emigratiedroom waar kunt maken.

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Bovendien vergeten veel mensen juist de belangrijkste dingen!

Voorbereiding

Heb je naast je pensioenopbouw bijvoorbeeld ook nog een uitkering lopen? En welke verzekeringen lopen er nog in Nederland? Schrijf op je gemak alles eens op.

SVB

Geef bij de Sociale Verzekeringsbank tijdig aan dat je van plan bent om te emigreren.

(Terug) Naar Nederland

Heb je in Frankrijk gewoond en keer je weer terug naar Nederland, of ben je in Frankrijk geboren en ga je emigreren naar Nederland? Ook dan kunnen wij je advies geven.

AOW

Wat betekent het voor de AOW? Blijft mijn AOW wel hetzelfde als ik in Frankrijk ga wonen? Bouw je nog wel AOW op als je (fiscaal gezien) emigreert?

tips emigreren frankrijk

Goede voorbereiding

Als je naar het buitenland verhuist, bereid je je uiteraard goed voor. Eigenlijk gaan deze voorbereidingen allemaal over nu: ben ik wel verzekerd in Frankrijk en hoe zit het bijvoorbeeld met de zorgverzekering? Je pensioen kan ver weg klinken, maar het is toch goed om er nu alvast bij stil te staan. En zeker voordat je vertrekt, aangezien je tijdig bij de SVB moet aangeven dat je gaat emigreren. 

Wat gebeurt er met je AOW?

Na je vertrek uit Nederland, bouw je geen AOW meer op. Maar je krijgt nog wel AOW voor de jaren die je in Nederland hebt opgebouwd. Zorg ervoor dat je persoonsgegevens bij de SVB actueel zijn, zodat je op de hoogte blijft van de laatste veranderingen. De AOW-leeftijd verandert immers nog in de komende jaren in Nederland. Als je je in Frankrijk vestigt, blijven zowel het AOW-pensioen als het inkomensondersteuning AOW behouden, maar wel als er aan de voorwaarden wordt voldaan. Tussen Nederland en Frankrijk bestaat een verdrag dat het recht op uitkeringen regelt. Let op: over je AOW ben je in Frankrijk inkomstenbelasting verschuldigd. Om tot een vrijstelling van inhouding van deze inkomstenbelasting in aanmerking te komen, dien je een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst.

emigreren naar frankrijk
pensioen in frankrijk

De fiscus

Als je je in Frankrijk gaat vestigen, dan moet dat onder andere bij de Belastingdienst bekend zijn. Je huidige gemeente geeft het uitschrijven op je woonadres aan de Belastingdienst door. Maar wat verandert er fiscaal voor je pensioen als je gaat emigreren naar Frankrijk? Let goed op je pensioenregeling. Het is verstandig om na te gaan in welk land het het voordeligst is om pensioen uit te laten keren. In dit artikel leggen we uit wat de fiscale gevolgen zijn van emigreren naar Frankrijk.

Pensioenadvies

Heb je er altijd van gedroomd om in Frankrijk van je pensioen te gaan genieten? Maar denk je dat dit niet binnen je mogelijkheden ligt? Of weet je niet wat de financiële gevolgen van emigratie zijn? Of heb je in Frankrijk gewoond en ga je (weer) in Nederland wonen? Wij helpen je graag om de financiële gevolgen van emigratie naar Frankrijk in kaart te brengen. Door middel van een financieel plan, zet een gecertificeerd pensioenadviseur je huidige inkomen af ten opzichte van het te verwachten pensioeninkomen. Aanvullend zullen de financiële gevolgen worden aangegeven, en kijken we of het voordeliger is om Frans belasting plichtig te worden.

pensioen in frankrijk

alle artikelen

over pensioen

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!

Volg ons

Contactformulier