Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pensioen in Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk? Hartstikke tof! Maar wat betekent dat voor je pensioen? Moet je daar iets voor regelen? Het is slim op tijd te checken wat er met je pensioenregeling gebeurt. En wat moet je eigenlijk precies regelen wat betreft je pensioen, voordat je kunt emigreren? Op deze pagina vind je zinvolle informatie en interessante artikelen die je op weg helpen.

pensioen in frankrijk

Wat moet je regelen voor je pensioen in Frankrijk?

Als je naar Frankrijk vertrekt, is er veel te regelen. Denk alleen al aan al het papierwerk dat in orde moet zijn. Documenten voor het huis, de hypotheek, de verzekeringen etc. etc. Een hele klus. Tijdens deze voorbereiding vergeten veel mensen echter iets heel belangrijks: hun pensioen. Wil je later niet voor onaangename verrassingen komen te staan, win dan vooraf deskundig pensioenadvies in.  Zo kun jij zonder problemen je hart volgen en je emigratiedroom waarmaken.

Goede voorbereiding

Als je naar het buitenland verhuist, bereid je je uiteraard goed voor. Vaak maken mensen een checklist over zaken die nu spelen: ben ik wel verzekerd in Frankrijk en hoe zit het met mijn zorgverzekering? Je pensioen klinkt meestal ver weg, dat is iets voor latere zorg. Toch is het slim hier nu alvast bij stil te staan. En zeker voor je vertrek, aangezien je tijdig bij de SVB moet aangeven dat je gaat emigreren. 

Wat gebeurt er met je AOW?

Wist je dat je na je vertrek uit Nederland geen AOW meer opbouwt? Wel krijg je nog AOW voor de jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Zorg er daarom voor dat je persoonsgegevens bij de SVB up-to-date zijn, zodat je op de hoogte blijft van de laatste veranderingen. Zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, die er zeker aan zit te komen. Ben je eenmaal in Frankrijk gevestigd, dan blijft zowel het AOW-pensioen behouden als de inkomensondersteuning. Mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bovendien bestaat er tussen Nederland en Frankrijk een verdrag dat het recht op uitkeringen regelt. Let op: over je AOW ben je in Frankrijk inkomstenbelasting verschuldigd. Om voor een vrijstelling in aanmerking te komen, moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

Pensioen in Frankrijk

Is het jouw droom in Frankrijk van je pensioen te genieten? Maar twijfel je, omdat je denkt dat wonen in Frankrijk buiten je mogelijkheden ligt? Of ben je bang voor de financiële gevolgen van een emigratie? Misschien heb je in Frankrijk gewoond en ga je (weer) in Nederland wonen? Wij helpen je graag en brengen de financiële gevolgen van een emigratie voor je in kaart. Met een financieel plan zet een gecertificeerd pensioenadviseur je huidige inkomen af ten opzichte van het te verwachten pensioeninkomen. Zo krijg je in een oogopslag duidelijkheid over de financiële gevolgen van een emigratie. Samen kijken we of het voordeliger is Frans belastingplichtig te worden.

De fiscus

Ga je definitief in Frankrijk wonen? Vergeet dan niet een aantal Nederlandse instanties op de hoogte te brengen. Denk aan de Belastingdienst: je huidige gemeente geeft jouw uitschrijving op je woonadres aan de Belastingdienst door. Fiscaal gezien zal jouw emigratie effect hebben op je pensioenopbouw. Check daarom goed je pensioenregeling. Wees slim en ga na in welk land je voordelig je pensioen kunt laten uitkeren. In dit artikel leggen we uit wat de fiscale gevolgen zijn van emigreren naar Frankrijk.

Meer weten over jouw pensioen?

Wil je weten hoe het met jouw pensioen zit als je naar Frankrijk gaat verhuizen, of juist als je (terug) naar Nederland gaat? Download hier de informatie en bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Er is ook zoveel om aan te denken. Bovendien vergeten veel mensen juist het allerbelangrijkste!

Voorbereiding

Misschien heb je naast je pensioenopbouw nog een uitkering lopen? Of stap je een paar maanden na het opzeggen van je baan over naar een Franse betrekking? Lopen er nog verzekeringen in Nederland? Maak een checklist over dit specifieke onderwerp.

SVB

Geef bij de Sociale Verzekeringsbank tijdig aan dat je van plan bent te emigreren. Check wat de mogelijkheden en gevolgen zijn met betrekking tot je AOW.

(Terug) Naar Nederland

Heb je in Frankrijk gewoond en keer je weer terug naar Nederland, of ben je in Frankrijk geboren en ga je emigreren naar Nederland? Ook in deze situaties voorzien wij je van deskundig advies.

AOW

Wat betekent een emigratie voor je AOW? Blijft jouw AOW hetzelfde als je in Frankrijk gaat wonen? Bouw je nog wel AOW op als je (fiscaal gezien) emigreert?

alle artikelen

over pensioen

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!