Werken & Ondernemen in Frankrijk? La Douce France?

Ga je binnenkort naar Frankrijk verhuizen en wil je daar een onderneming starten, overnemen of ben je van plan om in Frankrijk te gaan werken? Op deze pagina vind je alles over dit onderwerp, net als tips om hoe je het beste een baan kunt vinden in Frankrijk en waar je aan moet denken als je een onderneming start.

Waar moet je aan denken als je wilt werken of ondernemen in Frankrijk?

De informatie op deze pagina geeft je een overzicht van een aantal belangrijke aspecten op het gebied van werken en ondernemen in Frankrijk. Om te voorkomen dat je tegen mogelijke problemen aan loopt, raden we aan om goed voorbereid te zijn. Op die manier weet je dat je niets over het hoofd ziet, zoals bijvoorbeeld:

werken ondernemen frankrijk

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Bovendien vergeten veel mensen juist de belangrijkste dingen!

Franse taal

Als je in Frankrijk gaat werken of een bedrijf begint, is het eigenlijk super belangrijk dat je je goed verstaanbaar kunt maken in het Frans.

Documenten

Vergeet niet om bepaalde documenten vooraf aan te vragen of om te zetten. Sommige zijn namelijk een stuk moeilijker om aan te passen als je niet meer in Nederland woont.

Belasting

Wat heeft werken of een bedrijf oprichten in Frankrijk voor fiscale gevolgen voor je? En hoe zit het met je pensioenopbouw?

Financiën

Je kunt financieel nog zo goed voorbereid zijn en alles hebben berekend, er zullen altijd financiële tegenvallers zijn. Zorg er dus voor dat je een buffer hebt.

Documenten

Welke papieren heb je nodig? Als Nederlander werken in Frankrijk is vrij gemakkelijk te regelen. Je bent een EU-burger, dus je hoeft geen visum of werkvergunning te hebben. Het enige wat je moet doen is een woning vinden maar soms wordt zelfs dat al geregeld door je werkgever. Als je langer dan drie maanden in Frankrijk gaat werken, zou je een Carte De Séjour kunnen aanvragen, maar dit is niet verplicht.

Het is wel handig om goed na te gaan hoe het zit met bijvoorbeeld je zorgverzekering en daarnaast moet je je uitschrijven in Nederland. Daarnaast is het slim om, als je nog geen Frans kan, een cursusje Français te volgen. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het werken in Frankrijk.

Bestaande ondernemers

Ben jij al ondernemer in Frankrijk? En heb je bijvoorbeeld een chambre d’hôte, restaurant, camping of een ander bedrijf? Ben je niet tevreden over de huidige situatie of heb je vragen? Ook voor bestaande ondernemers in Frankrijk bieden wij advies. Dankzij de brede kennis van de Franse juridische en fiscale wetgeving hebben wij voor alles een oplossing.

werken ondernemen starten frankrijk

Bedrijf starten

Als je je in Frankrijk een bedrijf wil oprichten, is het verstandig om te kijken welke Franse bedrijfsvorm het beste en voordeligste is voor jouw bedrijf, ook met oog op de toekomst. Daarnaast is voor ondernemen in Frankrijk, naast het beheersen van de Franse taal, ook heel belangrijk dat je op de hoogte bent van de cultuur, omgangsvormen en gewoontes van het land.

Belastingen

Als je in Frankrijk gaat werken of ondernemen, ga je uiteraard ook inkomstenbelasting en sociale premies betalen. In Frankrijk is er sprake van een progressief belastingstelsel gewerkt. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je afdraagt. De belastingtarieven in Frankrijk variëren van 0% tot 45%. Het actuele overzicht van de belastingtarieven kun je hier zien.

alle artikelen

over werken & ondernemen

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!

Volg ons

Contactformulier