Emigreren naar Frankrijk? La Douce France?

Droom jij er al jaren van om in Frankrijk te gaan wonen? Of is de kogel al door de kerk en ben je van plan om binnenkort te gaan emigreren naar Frankrijk?
Frankrijk is een fantastisch mooi land met onder andere zon, zee, bergen en veel ruimte om te leven. Niet voor niets dat er zoveel Nederlanders graag op vakantie gaan! Soms voelen mensen zich er zó goed, dat ze zelfs overwegen om naar Frankrijk te emigreren. Wil je weten of je alles goed hebt voorbereid of passend advies voor jouw situatie?

Waar moet je op letten en wat komt er allemaal bij kijken als je naar Frankrijk gaat emigreren?

De informatie op deze pagina geeft je een overzicht van een aantal belangrijke aspecten. Je spullen inpakken en vertrekken naar Frankrijk lijkt makkelijk, en is voor velen een grote droom. Maar helaas denken er nog altijd teveel mensen iets te makkelijk over en lopen tegen de nodige problemen aan… Om dat te voorkomen, raden we je echt aan om deskundig advies in te winnen zodat jij je dromen waar kunt maken. Op die manier weet je dat je niets over het hoofd ziet, zoals bijvoorbeeld:

emigreren naar frankrijk

checklist

Heb je aan alles gedacht?

Soms zie je door de bomen het bos even niet meer. Bovendien vergeten veel mensen juist de belangrijkste dingen!

Voorbereiding

Wat gaat er allemaal op je pad komen als je niet alleen gaat verhuizen, maar ook nog eens naar een ander land? Schrijf op je gemak alles eens op.

Documenten

Vergeet niet om bepaalde documenten vooraf aan te vragen of om te zetten. Sommige zijn namelijk een stuk moeilijker om aan te passen als je niet meer in Nederland woont.

Verhuizen

Ga je emigreren en moet je spullen of zelfs je hele inboedel verhuizen? Schakel dan een professioneel bedrijf in om te verhuizen naar Frankrijk om zonder zorgen over te gaan!

Financiën

Je kunt financieel nog zo goed voorbereid zijn en alles hebben berekend, er zullen altijd financiële tegenvallers zijn. Zorg er dus voor dat je een buffer hebt.

tips emigreren frankrijk

De voorbereidingen

Cliché, maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk! Zo is het bijvoorbeeld echt belangrijk dat je de Franse taal zo goed mogelijk machtig bent. Begin daar dus mee voordat je vertrekt. Als je de taal kent, maak je makkelijker contact met anderen en voel je je sneller thuis. Maar lees ook bijvoorbeeld verhalen van anderen die al geëmigreerd zijn. Veel van deze verhalen zijn ook op onze website terug te vinden. Daarnaast is het verstandig om je in bijvoorbeeld de Franse cultuur, gewoontes en het sociale stelsel te verdiepen. Begin je een chambre d’hôte? Loop dan eens stage bij een bestaande B&B van Nederlanders die al jarenlang ervaring hebben.

Documenten

Diverse documenten zijn belangrijk om vooraf te regelen. Verleng ten eerste je paspoort en rijbewijs. Daarmee voorkom je dat deze ongeldig worden als je niet meer in Nederland bent. Maar ook andere documenten zijn belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan een internationaal uittreksel van het geboorteregister van al je gezinsleden en een internationaal uittreksel van een huwelijksakte. Maar bekijk ook goed je huidige verzekeringen. Welke zijn wel en niet meer nodig? Check ook medische dossiers, misschien kun je die overzetten.

emigreren naar frankrijk
emigreren naar frankrijk

De fiscus

Als je je in Frankrijk gaat vestigen, dan moet dat onder andere bij de Belastingdienst bekend zijn. Je huidige gemeente geeft het uitschrijven op je woonadres aan de Belastingdienst door. Daarnaast moet je ook andere instanties informeren als je een Ziektewet- of Werkloosheidsuitkering ontvangt. Let ook goed op bij je pensioenregeling: verstandig is om na te gaan in welk land het het voordeligst is om uit te laten keren. In dit artikel leggen we uit wat de fiscale gevolgen zijn van emigreren naar Frankrijk.

Niet te vergeten..

Misschien is doorzettingsvermogen wel het belangrijkste. Zelfs als je alles goed voorbereidt, tegen onverwachte dingen doe je niets. Zo word je ongetwijfeld geconfronteerd met het feit dat niet alles gaat zoals je dat in Nederland gewend bent. Fransen doen het nou eenmaal net even anders! Je geduld en flexibiliteit zullen op de proef worden gesteld. Maar geef niet te snel op! Emigreren is een grote stap, en er komt veel bij kijken.

gevolgen emigreren frankrijk

alle artikelen

over emigreren

Contact

Meer weten over een bepaald onderwerp, over onze adviezen en tarieven of heb je een vraag? Mail of bel ons, of vul het contactformulier in, zodat we je zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn!

Volg ons

Contactformulier