Gevonden: droomhuis in Frankrijk! Maar hoe zit het met de bouwvergunning?
In Frankrijk vind je ze nog steeds: prachtige huizen op de geweldigste locaties. En ook nog eens betaalbaar! Ok, vaak moet er nog veel aan gebeuren om zo’n droomhuis volledig naar wens te maken. Een complete renovatie, kleine verbouwing of de aanleg van een zwembad of veranda. Jij ziet jouw ideale huis al helemaal voor je. In jouw fantasie leef je al als God in Frankrijk. Alleen nog even verbouwen. Maar let op: vergeet niet de juiste vergunningen aan te vragen.
Vier verschillende vergunningen
De papierwinkel in Frankrijk is berucht, maar wordt steeds eenvoudiger. Zelfs het aanvragen van een vergunning hoeft tegenwoordig niet ingewikkeld te zijn. Wel is het handig als je een beetje de taal spreekt en de aanvraag doet vóórdat je aan de slag gaat. Om welke vergunningen het gaat? Er bestaan momenteel vier verschillende, waarvan de eerste twee het meest worden aangevraagd:
Déclaration préalable = toestemming voor kleinere klussen
Permis de construire = bouwvergunning
Permis de démolir = sloopvergunning, deze vraag je aan voor de gedeeltelijke of volledige afbraak van een bouwwerk, dat zich bevindt in een sector waar deze vergunning verplicht is
Permis d’aménager = vergunning voor grondwerkzaamheden, er gelden verschillende regels en die zijn voor elk gebied weer anders
Eenvoudige verbouwingen en kleine uitbreidingen
Om met de meest gebruikte te beginnen: een déclaration préalable vraag je aan bij de gemeente om eenvoudige verbouwingen, opknapbeurten en kleine uitbreidingen aan het huis te melden. Zo ben je in Frankrijk al verplicht een verbouwing aan te vragen als het minimaal 5m² vloeroppervlak betreft.
Van Velux tot dakkapel
Zo zijn er aanpassingen aan de buitenkant van een bestaande woning. Zoals een dakkapel, een Velux of een nieuwe deur. Zelfs het renoveren en reinigen van een gevel moet van tevoren worden gemeld. Hetzelfde geldt voor de aanleg van een zwembad (tussen 10 en 100m²). Wil je de bestemming van een bestaand gebouw wijzigen, of een muur van twee meter of hoger bouwen, dan is ook toestemming vereist.
Burenruzie? Liever niet
Wat betreft die muur: mocht je deze willen optrekken tussen jou en je Franse buren, houd dan rekening met een minimale hoogte van 2 meter 60 in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Voor dichtbebouwde gebieden geldt 3 meter 20. Zorg ervoor dat je muur op je eigen terrein staat, anders heb je een eerste burenruzie te pakken en ben je verplicht de muur te slopen.
Monument historique
Stel dat jouw huis op een plek staat met beschermd stads of dorpsgezicht en je wilt iets aanpassen of veranderen, vergeet dan vooral niet dit vooraf te melden. Het gemeentehuis kan je precies vertellen wat wel en niet mogelijk is.
Bouwvergunning
Een bouwvergunning ‘permis de construire’ heb je nodig als de verbouwing leidt tot een uitbreiding van meer dan 170m². Dat moet dan wel een afgesloten oppervlakte zijn waarvan het plafond hoger is dan 1 meter 80. Ook heb je een vergunning nodig als het gaat om kleine bouwsels zoals tuinhuisjes en veranda’s groter dan 5m².
Franse papiermolen draait steeds sneller
Als de papierwinkel eenmaal in de Franse molen terecht is gekomen, kan het snel gaan. Zo krijg je bij het indienen van de déclaration préalable’ voor kleine verbouwingen binnen vier weken duidelijkheid. Bouwvergunningen zijn na acht weken beschikbaar.
Oeps, dossier is niet compleet…
De ambtenaar die het dossier behandelt, vraagt dan binnen vier weken de ontbrekende stukken op. Eenmaal opgestuurd gaat de wachtperiode weer opnieuw in. Wees dus compleet en zorg dat je niets over het hoofd ziet!
Reparaties
Je hebt trouwens geen vergunning nodig als het gaat om reparaties aan de buitenkant van het huis. Zoals een nieuw dak en het vervangen van deuren, ramen of dakgoten. Zolang het aanzien van het huis maar niet verandert.
Voor alle details en de kleine lettertjes kun je het beste deze website nalezen. Wel in het Frans overigens. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen.