Search
Close this search box.
hoe werkt een franse makelaar

Hoe werkt een Franse makelaar?

Nederlanders die ooit een huis hebben gekocht of verkocht in Frankrijk, vinden het Franse makelaarssysteem vaak nogal onduidelijk. Om het een en ander duidelijk te maken, leggen wij uit hoe de Franse makelaar werkt.

De Franse makelaar? Die werkt nét even anders…

Op zoek naar een huis in Frankrijk? Vanaf de bank komen de mooiste Franse woningen voorbij via Netflix. De realityserie L’Agence volgt de familie Kretz: drie knappe zonen en hun ouders. Zij verkopen kasten van huizen aan de crème de la crème van Parijs en daarbuiten via hun makelaarskantoor. Optrekjes met infinity pools en dakterrassen met uitkijk op de Eiffeltoren.

Heel anders dan in Nederland

Misschien bulk jij niet van het geld, maar zoek je wel een leuk huis in Frankrijk? Netflix gaat je niet helpen. De Franse Funda ook niet. Zoals uitgelegd in eerdere blogs bestaat er geen echte huizenwebsite. Franse huizenzoekers oriënteren zich o.a. via leboncoin, een soort Franse marktplaats waar ook huizen te koop staan. Zo stuit je al vrij snel op de Franse makelaar. Deze praat niet alleen Frans, het makelaars systeem steekt ook nog eens anders in elkaar. Het is handig je eerst daarin te verdiepen, voordat je contact met een makelaar opneemt. 

Benieuwd hoe het Franse makelaarssysteem werkt?

Knoop één ding goed in je oren: een makelaar in Frankrijk die een huis aanbiedt, is altijd ingehuurd en wordt betaald door de verkoper. Dus hoe hoger de verkoopprijs des te meer commissie (5 tot 10% van de vraagprijs) aan de strijkstok van de makelaar blijft hangen. Daarom komt hij of zij altijd op voor het belang van de verkoper. Vaak beweren ze het tegendeel. “Nee hoor, je hoeft echt geen hulp in te schakelen. Wij zijn gewend om voor beide partijen op te treden.” Dat is dus maar de vraag.

Zelf blijven opletten

Zie de Franse makelaar meer als een soort Funda: met hun netwerk kun jij jouw droomhuis in Frankrijk vinden. De makelaar ziet jou vooral als iemand die een huis van zijn klant wil kopen, voor de hoogst mogelijke prijs. Wees dan ook alert, de informatie die je krijgt over het huis is voornamelijk positief. Check daarom goed of alles klopt. Is het dak echt nieuw? Staat het huis niet in een gebied dat kan overstromen? Een kwestie van zelf blijven opletten!

Dezelfde woning bij verschillende makelaars

Heb je eenmaal een huis op het oog, dan zit er nog een addertje onder het gras. Een verkoper biedt zijn woning regelmatig aan bij verschillende makelaars, om zo meer kans te hebben om zijn of haar huis daadwerkelijk te verkopen. Deze makelaars verdelen onderling de commissie, welke de koper dient te betalen. Maar de prijs voor dezelfde koopwoning kan per makelaar verschillen, bijvoorbeeld omdat niet iedere makelaar hetzelfde courtage hanteert. Dus heb je een interessant huis gezien? Zoek dan vooral verder. Is er een andere makelaar die dezelfde woning voor minder aanbiedt? Doe je eenmaal zaken met die ene Franse makelaar dan kun je niet overstappen naar een ander.

Huis kopen zonder makelaar

Veel Franse verkopers hebben helemaal geen zin om extra commissie voor de verkoop van hun huis te betalen. Vandaar dat er een markt bestaat waar verkoper en koper rechtstreeks met elkaar zakendoen. Heel veel woningen in Frankrijk worden dan ook zonder makelaar verkocht. Het zogenaamde ‘vendre entre particuliers’ of ‘de Particulier à Particulier’. Je kunt dan bijvoorbeeld ook huizen vinden op internet via Leboncoin, de Franse marktplaats. 

Geheimzinnig

Een ingewikkeld systeem dat al jaren standhoudt. Niet zo gek dat een Franse makelaar altijd erg geheimzinnig doet over het precieze adres van de woning. Een bekend trucje, want zonder hem of haar kun je de woning niet bezichtigen. Alles om te voorkomen dat je rechtstreeks met de verkoper contact opneemt. 

Deskundig en onafhankelijk advies

Klinkt misschien best ingewikkeld. Een huis kopen in Frankrijk is toch heel anders dan een stokbroodje. En dan ook nog in een vreemde taal en met onbekende regels. Bij zo’n belangrijke aankoop wil je zeker weten dat je de juiste beslissing neemt. Neem daarom vooral contact met ons op: we helpen je graag. Betrouwbaar deskundig advies in je eigen taal neemt veel stress weg. 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen