Zoek
Sluit dit zoekvak.
franse huis stookolie

Je Franse huis verwarmen op stookolie: wat houdt dat in?

Heb je een huis in Frankrijk? Misschien wel verwarmd op stookolie!

Fioul en mazout, twee Franse woorden met dezelfde betekenis: stookolie. Een vocabulaire waar je mee te maken krijgt als je een oud huis in Frankrijk koopt. In Nederland bestaat deze manier van verwarmen bijna niet meer, maar 3,5 miljoen Franse huishoudens maken nog steeds gebruik van stookolie als brandstof. Grote tankwagens met ‘fioul’ rijden in Frankrijk af en aan om brandstof te leveren bij hun klanten. Vooral oude huizen worden nog op deze manier verwarmd. Eén op de vijf Franse huizen, gebouwd vóór 1919, gebruikt stookolie als belangrijkste (of enige) verwarmingsbron. Je ziet de tankwagens regelmatig rijden over de smalste landweggetjes op weg naar afgelegen huizen.

franse huis stookolie

Verbod op stookolie

Beetje ouderwets misschien? Stoken op stookolie? Niet zo gek dat de Franse regering per 1 januari 2022 het einde van verwarmingsketels op stookolie aangekondigde. Sindsdien is het verboden de ketels te vervangen of te installeren. Natuurlijk, in Frankrijk gaat alles stapje voor stapje. Dus je mag je oude ketel nog wel repareren en je hoeft ‘m ook niet op stel en sprong te vervangen. 

Tank verwijderen? Alleen door erkend vakman

Maar stel, je hebt besloten de installatie te vervangen. Wat te doen met de oude tank? Dat enorme onding, hoe krijg je die in godsnaam je huis uit, laat staan van je terrein? Ook al is de tank volledig leeg: je moet er een erkend vakman bijhalen om de tank te reinigen en vervolgens te verwijderen. Bij de verkoop van de woning wordt namelijk altijd gevraagd naar het officiële bewijs van de verwijdering van de tank.

Tank laten zitten? Je kunt ‘m ook opvullen

Vaak lukt dat niet vanwege aanwezige leidingen of constructies rondom. Sommige tanks zijn gemetseld in beton, of liggen onder de grond. Als deze onmogelijk kan worden verwijderd, moet ie worden gevuld, om te voorkomen dat hij later verzakt en de bodem verontreinigt. Vaak gebruikt men hiervoor zand. Doe je dat niet, dan zijn de schoonmaakkosten helaas voor jouw rekening. 

Kosten van ophalen en verwijderen van de tank

Ben je van plan de tank weg te halen? Leg dan de prijzen naast elkaar. Heel wat bedrijven in deze sector hanteren hun eigen berekening. De kosten van het ophalen, hangen af van de bereikbaarheid van de tank. Is ie in beton gegoten, ligt ie in de aarde, moet ie het dak over met een kraan? Elke situatie is anders, dus heb je een offerte nodig? Laat dan verschillende bedrijven langskomen.

franse huis stookolie

Interessante subsidie

Mocht je in Frankrijk belasting betalen, check dan in hoeverre je het omzetten van een ketel op stookolie naar een ander systeem vergoed kan krijgen door de Franse overheid. Er zijn interessante subsidies voor.

Op zoek naar goedkope stookolie?

De Fransoos zelf houdt niet zo van verandering. Volgens een opiniepeiling van Le Figaro wenst 47 procent van de respondenten zijn olietank te behouden of hem desnoods aan te passen voor biobrandstoffen. De redenen zijn vaak financieel: overstappen naar een nieuwe installatie is duur en het gebruik van stookolie is, ondanks de gestegen brandstofprijzen, nog relatief goedkoop. Tip: wil je weten waar je de goedkoopste stookolie kunt krijgen? Kijk dan hier

PS: let op bij het bestellen van ‘mazout’; het is ook een cocktail van één derde bier en twee derde cola. De mix zorgt voor een mooie kleur, net olie: vandaar de naam.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen