Zoeken
Sluit dit zoekvak.
ziekteverlof frankrijk

Ziek in Frankrijk? Zo regel je je ziekteverlof

Je hebt de grote stap gewaagd en werkt nu voor een Frans bedrijf. Felicitations! Maar zoals met veel zaken in het buitenland, merk je al snel dat dingen net iets anders zijn geregeld dan thuis. Want wat doe je als je ziek wordt en niet kunt werken? Pas de panique: hier volgt stap voor stap uitleg hoe je je ziekteverlof regelt in Frankrijk.

Het probleem: Je bent ziek en kunt niet werken

Op een ochtend word je wakker met een bonkend hoofd en een verstopte neus of misschien heb je een ongelukje gehad. Wat nu? In Nederland zou je simpelweg je baas bellen en je ziekmelden. Misschien heb je al gehoord van Franse collega’s dat het systeem iets formeler is. Waar in Nederland een telefoontje vaak volstaat, verwacht men in Frankrijk documenten. Maar laat je dat vooral niet afschrikken: met de juiste kennis hoef jij je geen zorgen te maken over de administratieve kant van ziek zijn.

De oplossing: ‘arrêt de travail’

In Frankrijk heb je een officieel document nodig om je afwezigheid te rechtvaardigen: de ‘arrêt de travail’ of werkonderbreking. Dit is een medisch formulier dat aantoont dat je vanwege je gezondheid niet kunt werken.

Volg deze 4 stappen tot een arrêt de travail

Stap 1: Ga naar je Franse huisarts

Als deze oordeelt dat je niet kunt werken, zal hij/zij een ‘arrêt de travail’ opstellen.

Stap 2: Verstuur de juiste documenten 

De ‘arrêt de travail’ bestaat uit drie delen: deel 1 en 2 stuurt de arts naar de Caisse Primaire d’Assurance Maladie (CPAM), de Franse zorgverzekeraar. Deel 3 moet je zelf binnen 48 uur naar je werkgever sturen.

Stap 3: Ken je rechten en plichten 

Tijdens je ziekteverlof ben je verplicht om thuis te blijven van 9:00 tot 11:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur, tenzij je arts ‘sortie libre’ heeft toegestaan. Je kunt namelijk onverwachts controle krijgen om te checken of je daadwerkelijk ziek bent. Heb je medische afspraken, mag je wel van huis. Verder mag je geen andere werkzaamheden uitvoeren, dus niet aan de slag met een eventuele andere baan.

Stap 4: Begrijp je financiële situatie 

Vanaf de vierde ziektedag ontvang je een dagvergoeding van de CPAM. Deze bedraagt 50% van je gemiddelde dagloon, berekend over je laatste drie bruto maandsalarissen. De eerste drie ziektedagen zijn voor eigen rekening, tenzij je afwezigheid te wijten is aan een arbeidsongeval of een beroepsziekte. Mocht je als ambtenaar werken in Frankrijk dan wordt alleen de eerste ziektedag niet betaald. Maar er gaan geruchten dat de regering dit wil verlengen tot drie dagen, net zoals in de particuliere sector. 

Tip: controleer je arbeidsovereenkomst. Sommige Franse werkgevers vullen de CPAM-vergoeding aan tot 100% van je salaris.

Au boulot!

Ziek worden in het land van stokbrood en wijn kan stressvol zijn, maar met deze stappen ben je goed voorbereid. Onthoud: communicatie is key. Houd je werkgever op de hoogte en volg de Franse procedures. Zo kun je met een gerust hart herstellen en snel weer ‘au boulot’!

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol AlgemeenBol Algemeen