Search
Close this search box.
zakendoen met fransen

Hoe kun je het succesvol zakendoen met Fransen?

Frankrijk behoort al jarenlang tot de belangrijkste handelspartners van Nederland. In handelsvolume staat het land nog voor economische grootmachten als de Verenigde Staten en China. We doen ook steeds meer zaken met de Fransen en het land biedt vele mogelijkheden op zakelijk gebied. Het is niet voor niets dat we in programma’s als Ik vertrek stellen zien die naar Frankrijk vertrekken en een camping of bed & breakfast beginnen, Nederlandse bedrijven zich vestigen in Frankrijk of investeerders die interesse hebben in Franse start-ups.

Om succesvol zaken te kunnen doen met Fransen is het handig om meer te weten over de Franse zakelijke communicatie, tradities en etiquette. In dit artikel vind je alle do’s en don’ts als je de eerste stappen wil gaan zetten in de Franse zakenwereld.

Hoe kun je het beste zakendoen met Fransen?

Probeer de Franse taal te spreken

De Fransen zijn trots op hun taal; het is onderdeel van de Franse cultuur. Hoewel vooral de jonge generatie wat Engels begint te kunnen, werkt het zeker in je voordeel als je wat Frans spreekt. Fouten maken maakt daarbij niet uit, de Fransen vinden het belangrijker dat je op die manier respect toont voor hun cultuur. Mocht je écht geen Frans kunnen zodat een gesprek voeren niet lukt, leg dat dan uit met deze zin: Je suis désolé(e), mais je ne parle pas bien français.

dag van de franse taal

Vertaal je documenten naar het Frans

Het opbouwen van zakelijke relaties is voor Fransen erg belangrijk. Maak daarom een goede eerste indruk tijdens een afspraak en zorg dat je alle documenten die je nodig hebt in het Frans kunt overhandigen. Zorg er ook voor dat je bent voorbereid op eventuele vragen en beantwoord ze op een heldere en bondige manier. Fransen houden namelijk niet van onduidelijkheid en nemen niet graag risico. Als je weet waar je over praat en alles goed kunt onderbouwen, verhoog je de kans op een goede relatie met je Franse zakenpartner.

Onderhandel op de Franse manier

Het Franse zakenleven is zeer hiërarchisch ingesteld in vergelijking met het Nederlandse zakenleven. Fransen zijn gewend aan autoriteit, veel meer dan wij in Nederland tegenwoordig gewend zijn. Je overlegt bijvoorbeeld altijd eerst met je baas voordat je een beslissing neemt. Dit heeft als gevolg dat er tijdens onderhandelingen vaak geen snelle resultaten zijn. Voordat een definitief besluit wordt genomen, moeten veel mensen namelijk hun goedkeuring geven. Voor een Nederlander is dat even wennen en geduld is hierbij een schone zaak..

En wat kun je beter niet doen?

Tutoyeren is een no-go

Als je een gesprek voert met een (eventuele) Franse zakenrelatie, spreek hem of haar dan altijd aan met vous (u) en met Monsieur of Madame. Tutoyeren wordt zeker niet op prijs gesteld zonder dat je hier toestemming voor krijgt. Fransen tutoyeren elkaar alleen bij vriendschappen of als de zakelijke relatie je toestemming geeft om hem of haar aan te spreken met tu (jij).

Word niet boos op laatkomers

Heeft je een afspraak met een Franse zakenpartner en komt hij of zij te laat? Er is niets aan de hand, en word vooral niet boos of maak er geen opmerking over. Dat klinkt een beetje raar, maar in Frankrijk is het meer dan normaal als je te laat komt voor een afspraak en het gebeurt zelden dat Fransen zich hiervoor excuseren.

Doe geen zaken tijdens de lunch

Ben je uitgenodigd voor een zakenlunch, weet dan dat Fransen meestal een wijntje drinken tijdens het eten én dat zulke lunches lang kunnen duren. De lunch is het perfecte moment om te praten over het land Frankrijk, de cultuur en de tradities. Vraag tijdens deze niet naar het privéleven van Franse tafelgenoot, tenzij hij of zij er zelf over begint. Een ander heel belangrijk iets: in Nederland doen wij geregeld zaken tijdens zo’n zakenlunch en is het niet raar als we de laptop en documenten op tafel hebben. Maar zo werkt het in Frankrijk niet; Fransen houden er niet van om zaken te doen tijdens het eten en doe je zaken na de lunch. De lunch is bedoelt om een band op te bouwen.

Let op je handgebaren

Er zijn een paar handgebaren die in Frankrijk een andere betekenis hebben dan in Nederland. Het gebaar dat bijvoorbeeld aangeeft dat we het eten lekker vinden (een vlakke hand langs de wang zwaaien), betekent in Frankrijk dat ‘er iets kan gaan zwaaien’. Ook het gebaar voor ‘oké’ (met duim en wijsvinger een rondje vormen) kun je beter niet gebruiken in Frankrijk. Daar kan het namelijk betekenen dat je iemand waardeloos vindt.

Zakendoen in Frankrijk

Nederlandse zakenmensen hebben over het algemeen een goede reputatie in Frankrijk. Wij worden gezien als doorzetters en Fransen doen graag zaken met Nederlanders omdat we in hun ogen betrouwbaar, innovatief en zakelijk zijn. Zakendoen in Frankrijk biedt dus volop kansen!

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen