Zoeken
Sluit dit zoekvak.
zakelijk frans spreken

Het economische belang van de Franse taal

Als je zaken wilt doen met Fransen of Franse bedrijven, betekent dat ook dat je de Franse taal goed moet kunnen beheersen. Hoewel er steeds meer mensen in Frankrijk Engels spreken, is het absoluut een pre om zakelijk Frans te kunnen spreken. Maar in hoeverre heeft het wel of niet Frans kunnen praten invloed op succesvol zaken doen?

Frankrijk is een van de grootste handelspartners van Nederland en daarmee ook een belangrijk land om zaken mee te doen. Maar helaas laten Nederlandse bedrijven nog vaak kansen liggen op het gebied van zaken doen met Frankrijk. De taal kan hierin een aanzienlijke barrière spelen. Zou marktverlies te wijten kunnen zijn aan het niet beheersen van de Franse taal?

Zakelijk Frans spreken

In de praktijk blijkt dat het lastig is om commerciële kansen optimaal te benutten als men de taal niet goed spreekt. Uiteraard ook wel logisch, aangezien gebrekkige communicatie in de weg kan zitten bij onderhandelingen. We kunnen dus wel degelijk spreken van een verband tussen het beheersen van een tweede taal en succesvol zakendoen.
Je zou kunnen stellen dat taal een positieve invloed heeft op resultaten. Nederlandse bedrijven kunnen dit mogelijk maken door drie dingen te doen, namelijk:

  • het werven van Franssprekend personeel
  • het opzetten van een meertalige website of het vertalen van de Nederlandse website in het Frans
  • het inschakelen van tolken en/of vertalers

Om zich op de Franse markt te kunnen richten en de exportmarkt te kunnen betreden, zouden Nederlandse bedrijven dus een bewust gevoerd taalbeleid moeten opzetten. Niet alleen is het op deze manier mogelijk om een positieve impact te verkrijgen, maar ook neemt het concurrentievermogen toe. Strategieën op het gebied van meertaligheid zullen moeten worden toegepast om ervaringen op de Franse markt te bevorderen.

Engels

Nederlanders spreken vaak uitstekend Engels. Niet heel vreemd, aangezien het een wereldtaal is en Engels ook op scholen wordt onderwezen. In dit kader is het dan ook een logisch gevolg dat zakendoen in het Engels als normaal wordt beschouwd.

Nederlanders staan bekend om hun goede beheersing van vreemde talen, maar helaas blijft Frans hier nogal in achter. Op de een of andere manier denkt men dat alleen kennis van de Engelse taal voldoende is. Maar zoals al eerder aangegeven, is Frankrijk een belangrijk handelspartner van Nederland. Frans dient echter ook in grote delen van Afrika als handelstaal. Het onderhouden van zakelijke onderhandelingen is afhankelijk van goede kennis van de taal en cultuur. Zakelijk Frans sprekend speelt daarbij een fundamentele rol.

Om effectief te kunnen handelen met Franse bedrijven, zouden Nederlandse bedrijven kennis moeten hebben van het Frans. De verwachting hierbij is, dat de Nederlandse export zal groeien.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen