Zoek
Sluit dit zoekvak.
typische kerst tradities frankrijk

Typisch Franse kersttradities

Welke tradities maken de Franse kerst zo bijzonder?

Christmas time, mistletoe and wine. Elk land heeft zijn eigen tradities die het kerstfeest uniek maken. Zo ook Frankrijk. Wist je dat de Fransen alleen op 24 en 25 december Kerstmis vieren? Op kerstavond komen families bij elkaar om te eten, te drinken en cadeautjes uit te pakken, gebracht door Père Noël. Op de eerste en enige kerstdag wordt er weer gegeten en gedronken. En aan de Franse kerstdis mogen vijf traditionele gerechten niet ontbreken; deze staan symbool voor de echte Franse kerstsfeer. 

5 gerechten die tijdens de Franse feestdagen niet mogen ontbreken:

Foie gras

Hét Franse feestgerecht nummer één: een terrine van foie gras. Negen van de tien Fransen eet als voorafje ganzen- of eendenlever met geroosterd brood. In Nederland en veel andere Europese landen is de productie verboden, omdat de lever alleen kan worden vetgemest onder dwang. Ook in Frankrijk strijden dierenactivisten tegen deze praktijk, nog zonder resultaat. De Franse wet rekent de foie gras tot ‘het beschermde culturele en gastronomische erfgoed’. 

Oesters

De grootste oestereters ter wereld zijn de Fransen, met name tijdens de feestdagen krijgen ze er geen genoeg van. Plat of creuse, de schaaldieren zijn niet aan te slepen. Elk jaar produceert het land zo’n 80.000 ton, waarvan de helft tijdens de kerst wordt verorberd. Zou het komen omdat de oester als lustopwekkend wordt gezien? Of omdat het caloriearme vitaminebommetjes zijn, vol jodium en ijzer? Of gewoon omdat het heel erg lekker is…

Bûche de Noël

Na de foie gras en de oesters is er de onmisbare Bûche de Noël. Een traditioneel dessert dat alleen wordt gegeten tussen kerst en oud & nieuw. Een cilindervormige taart; geglazuurd en gegarneerd als een blok hout. Alsof je ‘m elk moment op het knetterende vuur kan gooien. De traditie blijkt een heidense oorsprong te hebben. De Bûches worden geserveerd met afgehakte takjes van chocola, plastic hulst, kleurige elfjes en paddenstoelen van schuimpjes. Een beetje poedersuiker erover maakt de Bûche compleet. De Franse banketbakker leeft zich even lekker uit, zo aan het einde van het jaar.

Racletten tijdens de kerst

Sinds Corona is Raclette in Frankrijk een favoriet kerstgerecht en gaan de plakken raclettekaas als warme broodjes over de Franse comptoir: een Zwitserse kaas die goed smelt boven een warmtebron, zoals een fonduestel of een waxinelichtje. Fijnproevers hameren wel op het belang van een goede kwaliteit van de kaas. Je kunt het beste kiezen voor een kaas met het label AOP (Appellation d’origine protégée) of IGP (Indication géographique protégée). Dan kan het kerstdiner niet meer stuk.

Papilloten met een boodschap

Ze liggen in de etalages van de beste chocolatiers van Frankrijk: chocolade papillotten. Verpakt in goud- of zilverkleurig papier met vrolijke franjes, glinsteren de delicatessen je tegemoet. Wat verbergt de glanzende verpakking? Is het een bonbon van melkchocolade, van praline? Wat maakt het ook uit. Uiteindelijk draait het allemaal om de verrassing na het openmaken! Welke boodschap zit er verstopt in het zilverpapier? Veel Franse families zetten na de kerstmaaltijd een schaal chocolade papillotten op tafel om, al etend, de berichtjes met elkaar te delen.

PS: het team van FRANS.nl wenst iedereen des joyeuses fêtes & meilleurs voeux ! 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen