Zoek
Sluit dit zoekvak.
appartement franse alpen

Een appartement in de Franse Alpen kopen

Waarom een huis kopen in Frankrijk een slimme zet is

“Vanaf mijn vierde sta ik al op de ski’s. Ik heb zelfs een skiopleiding gedaan en op een indoor sneeuwbaan in Nederland lesgegeven. Toch gaat er niets boven echte sneeuw, ik heb daar iets mee. Mijn hart ligt bij het skiën én bij de Alpen, echt een prachtig natuurgebied, niet alleen in de winter, ook in de zomer.” Peter Molenaar heeft het nuttige met het aangename verenigd en is sinds kort eigenaar van een appartement in de Franse Alpen. “Spaargeld levert momenteel niets op en beleggen is slimmer”, legt hij uit, “dus heb ik een tweede huis gekocht en dat verhuur ik met rendement. Alles komt samen in zo’n keuze: voor mij is dit bezit vermogensopbouw, waarin mijn kinderen kunnen participeren.”

Eigenaar van een appartement in de Franse Alpen

Eerst zocht Peter een appartement in een ski dorp, maar dat bleek een stuk duurder. En zo’n dorp is leuk in de winter, maar in de zomer is veel gesloten. Daarom heeft hij een appartement gekocht in Brides-les-Bains, een voormalig Olympisch dorp dat meer in het dal ligt, vlak bij de skilift naar Val Thorens. “Nee, het is geen ski in ski out. Daar had ik ook voor kunnen kiezen en dan zelf de pas oprijden. Ik zie het als een compromis: ik loop naar de lift en ben na ruim een kwartier op de berg.”

Financiële voordelen

Zijn studio van vijftig vierkante meter is volledig nieuwbouw en zelfvoorzienend met zonnepanelen en een warmtepomp. Een modern pand met een parkeergarage eronder. De keuze voor nieuwbouw heeft Peter bewust gemaakt. “Er zitten belangrijke financiële voordelen aan vast, omdat ik de aankoop heb gedaan als SCI. Dat is een bedrijfsvorm die geen BTW berekent. Dus stel, je koopt iets van twee ton met een BTW van 2% dan scheelt je dat veertigduizend euro, een enorm bedrag.”

Financiering makkelijk geregeld

Ook is de financiering met de Franse bank relatief makkelijk te regelen als buitenlander. De bank kijkt met name naar de verhuurcapaciteit van het onroerend goed. Afhankelijk daarvan heb je een derde van je eigen geld nodig. Peter geeft een voorbeeld: “Neem het bedrag van twee ton, dan stop je er dus vijfenzeventigduizend euro eigen geld in. Hiervan is tienduizend euro aan inventaris van het huis meegefinancierd.”

Kinderen bouwen vermogen op

Ook is vererving eenvoudig. De SCI is eigenaar en draagt alleen aandelen over; er vindt geen verkoop plaats. “Het leuke daarvan is dat mijn kinderen ook een percentage aandelen hebben en mede-eigenaar zijn van het pand. Ze bouwen vermogen op. Een appartement dat naast me te koop stond is al met 5% in waarde gestegen.”

Interessante verhuuropbrengsten

Hoe denkt Peter over het veelgehoorde argument: ik koop geen huis in het buitenland, want dan zit je altijd aan dezelfde plek vast? “Dat gaat hier niet op. Dan verhuur ik het gewoon en ga ik zelf ergens anders naar toe.” Verhuren gaat volgens de Nederlander relatief eenvoudig. “Zelf ga ik dat niet doen, ik wil mijn handen vrijhouden. Er zijn verschillende professionele bedrijven die dit voor je regelen. Denk aan het afgeven van sleutels, schoonmaak en het wisselen. Zijn mijn verhuuropbrengsten net zo hoog als mijn kosten dan is dat natuurlijk ideaal.”

Voorpret

Zijn appartement is bijna klaar en Peter ziet zich dit najaar al van de berg af zoeven. “Ook als je niet skiet is Brides-les-Bains een leuke plek om naartoe te gaan. Je kunt er langlaufen en raquetten door de sneeuw. En in de zomer kun je makkelijk naar het meer van Annecy, mooie wandelingen maken en mountainbiken. Of golfen, raften, parapenten, canyoning. Er is zoveel te doen”, verzucht hij. Zijn kinderen staan ook te popelen. “Ze vinden skiën echt geweldig. Nu gaan we nog samen, later kunnen ze met vrienden en wie weet gaan ze in de toekomst ooit als gezin.”

appartement franse alpen
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen