Raclette tijdens de Kerst? In Frankrijk smelten ze er 'en masse' voor!
Tijdens de kerstperiode gaan de plakken raclettekaas als warme broodjes over de Franse comptoir: een Zwitserse kaas die goed smelt boven een warmtebron, zoals een fonduestel of een waxinelichtje. Het gerecht dateert uit de middeleeuwen. Toen was het trouwens een zomergerecht, gegeten door herders in Zwitserland. Zij smolten de kaas boven een houtvuur en doopten er hun brood of aardappels in. Maar sinds wanneer is raclette in Frankrijk een favoriet kerstgerecht?
Meest gezochte trefwoord op Amazon
Eigenlijk is racletten sinds de vorige (corona)kerst al een hype. Volgens onderzoekscijfers werden en vorig jaar al drie tot vier keer zoveel raclette fonduetoestellen verkocht dan het jaar ervoor. In week 44 was het meest gezochte trefwoord op Amazon in de rubriek elektrische keukenapparatuur ‘raclette’, nog voor broodmachine en friteuse.
Trendy op social media
De traditionele raclette is dus bezig aan een flinke comeback in Frankrijk. Helemaal nu de vrieskou in de lucht hangt is dit stevige gerecht uit de Zwitserse Alpen erg trendy.
Op Instagram en andere social media swipe je de ene na de andere gesmolten kaasfoto voorbij. Vaak met hele lange draden…
Favoriet Frans gerecht
Volgens een onderzoek zegt 48% van de Fransen dat raclette hun favoriete gerecht is, vlak erna gevolgd door de eendenborst. Waarom? Raclette spreekt alle leeftijden aan, van jong tot oud. Bovendien kun je de kaas overal overheen smelten: niet alleen traditioneel over gekookte aardappelen en vleeswaren zoals gerookte ham (vergeet hierbij de augurken niet te serveren). Denk ook aan courgette, uien en champignons en zelfs zeevruchten.
Overleef de calorierijke maaltijd
Het belangrijkste ingrediënt van de raclette is natuurlijk de raclette kaas, afkomstig uit het Zwitserse kanton Wallis. Wil je graag variëren met andere kazen? Denk dan aan Saint-Nectaire, Reblochon, Fourme d’Ambert, Morbier of Comté. Hoe overleef je deze calorierijke maaltijd? De Fransen serveren er een frisse groene salade bij; van witlof, krulsla, veldsla en bladspinazie. Op smaak gebracht met fijne kruiden (bieslook en bladpeterselie) en een mosterdvinaigrette.
Oergezellig tafelen
Maar de ware reden dat raclette zo populair is? Vanwege de gezelligheid natuurlijk. Er gaat niets boven samen kaas smelten in een klein fonduepannetje. Er bestaan zelfs apparaten speciaal voor twee personen. Lekker ‘cosy’ samen rond de warmte van het raclettetoestel. En je hoeft er geen culinair talent voor te zijn: iedereen kan racletten en het resultaat is altijd heerlijk. Fijnproevers hameren wel op het belang van een goede kwaliteit van de kaas. Je kunt het beste kiezen voor een kaas met het label AOP (Appellation d’origine protégée) of IGP (Indication géographique protégée). Dan kan het kerstdiner niet meer stuk.