Search
Close this search box.

Papillotes eten tijdens de feestdagen in Frankrijk: je komt er niet onderuit! Tegelijk met de feestverlichting poppen ze in november op in de etalages van de beste chocolatiers van Frankrijk: chocolade papillotten. Verpakt in goud- of zilverkleurig papier met vrolijke franjes, glinsteren de delicatessen je tegemoet. Wat verbergt de glanzende verpakking? Is het een bonbon van melkchocolade, van praline? Wat maakt het ook uit. Uiteindelijk draait het allemaal om de verrassing na het openmaken!

Benieuwd naar de verrassing?

Het ontstaan van de papillot leidt helemaal terug naar de 18e eeuw. Volgens de legende komt de papillot uit Lyon, uit de wijk Terreaux om precies te zijn. Banketbakker Monsieur Papillot merkt op een dag dat iemand van zijn chocolade steelt. Als hij op onderzoek uitgaat, komt hij erachter dat de dader zijn eigen leerling is. Deze wikkelt stiekem chocola in papiertjes waarop hij romantische boodschappen krabbelt. In de hoop hiermee het meisje te verleiden waarop hij verliefd is. Papillot ontslaat de jongeman op staande voet, maar bewaart het idee. En de rest is history… De lieve woordjes zijn inmiddels vervangen voor grappige weetjes, citaten en soms ook … trektouwtjes.

Tien gram geluk

Tien gram geluk verpakt in een glanzend papiertje. Een traditie rondom de feestdagen die in de regio rondom Lyon van generatie op generatie wordt doorgegeven. De papillot is onlosmakelijk verbonden met de magie van Kerstmis en brengt veel Fransen terug naar hun kindertijd. Elke keer weer is het een verrassing om de papillot te openen; een magisch moment. In menig Frans huishouden wordt dan ook na de maaltijd een schaal chocolade papillotten op tafel gezet en worden al etend de berichtjes met elkaar gedeeld:

Le parfait bonheur ne consiste qu’à rendre les hommes heureux. Jean-Baptiste Rousseau. Het ware geluk bestaat slechts uit mensen gelukkig te maken.

Notre plus grande gloire n’est pas de ne jamais tomber, mais de nous relever chaque fois. Confusius. Onze grootste overwinning is niet om nooit te vallen, maar om elke keer weer op te staan.

Iedereen zijn eigen ‘savoir faire’

Klinkt goed toch? Wij snappen die Fransen en hun papillot wel. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in tientallen smaken, en elke chocolatier heeft zijn eigen ‘savoir faire’. De rechthoekige bonbons kunnen zijn gemaakt van fruitpasta, noga of chocolade. En, onder de pure, melk of witte chocoladepapillotten is er de keuze tussen vullingen met meringue, praline, nougatine, gedroogd fruit, noten en kruiden.

Drieduizend ton papillotes

Tussen kerst en Oud & Nieuw werken bekende chocolatiers als Révillon, Voisin en Janin onvermoeibaar door, omdat de vraag bijna niet is bij te benen. De verkoop van de papillot legt hen geen windeieren: elk jaar worden er meer dan drieduizend ton geconsumeerd; jong en oud lopen ermee weg. In deze periode levert het snoepgoed de helft van hun omzet op. Niet zo gek als je vijf euro betaalt per honderd gram! Maar dan heb je ook wel wat bijzonders in huis.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen