Search
Close this search box.
hoe vieren fransen kerst

Hoe vieren de Fransen Kerst?

Elk land heeft zo zijn eigen kerstgebruiken. Zo ook Frankrijk natuurlijk! Hoe vieren Fransen Kerst? Hoe breng je je Kerst- en nieuwjaarswensen over aan Fransen? In dit artikel lees je alles over de kersttradities in Frankrijk en hoe Fransen Kerst vieren. 

Kerst in Frankrijk

Kerst, of beter gezegd Noël in het Frans, is een traditioneel familiefeest in Frankrijk. De hele familie is aanwezig: ouders, kinderen, opa’s en oma’s, ooms en tantes en neven en nichten. De Fransen gaan meestal thuis koken en dineren. Omdat Frankrijk van oudsher een katholiek land is, gaan veel mensen op kerstavond eerst naar de avondmis. Tegenwoordig gebeurt dat iets minder. Rond acht à negen uur begint het kerstdiner. De Fransen zitten altijd lang aan tafel. Sta er dus niet gek van te kijken dat men tot ruim na middernacht aan tafel blijft zitten.

Het Kerstdiner

In Frankrijk staan de meest traditionele kerstgerechten op tafel. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, oesters, kreeft, coquilles, ganzenlever, kalkoen met kastanjes, uiteraard kaas en als echte afsluiter een bûche.
Het kerstdiner heeft minstens 5 gangen, maar vaak worden er wel 8 gangen geserveerd. En dan vervolgens op 25 december tussen de middag bij andere familie wéér zo’n lang déjeuner.

Anders dan in Nederland, viert men Kerst alleen op 24 en 25 december. Ze kennen dus geen Tweede Kerstdag, zoals bij ons wel het geval is.

Le Père Noël

Traditiegetrouw geven Fransen elkaar met Kerstmis mooie cadeaus. Niet alleen voor de kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. De Kerstman (le Père Noël in het Frans) komt in de nacht van 24 op 25 december met zijn rendieren en laat cadeautjes achter onder de kerstboom.

Oh Denneboom

De kerstboom is net als in Nederland versierd. Met lichtjes, kerstballen, en het liefst met slingers en bovenop een ster. Ook vind je vaak onder de kerstboom een kerststal, waar men pas met Kerst het beeld van het kindje Jesus in legt.
Uiteraard is er ook kerstmuziek en worden de kerstliedjes luidkeels meegezongen. Zo ook de Franse versie van Oh Dennenboom, namelijk Oh beau sapin. Ook Jingle Bells heeft een Franse versie: Vive le vent. Een ander typisch Frans kerstliedje is bijvoorbeeld Petit papa Noël.

 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen