Zoek
Sluit dit zoekvak.
recht op aow frankrijk

Heb je recht op AOW als je in Frankrijk woont?

Heb je recht op AOW als je in Frankrijk woont?

Stel, je besluit op je 35e de stap te zetten en emigreert naar Frankrijk. Het roer om, ik vertrek, dag allemaal. Hartstikke spannend en leuk! Maar eh… vergeet niet aan de financiële consequenties te denken. Met name in de verre toekomst. Want zodra je in Frankrijk gaat wonen en je geen inkomen meer ontvangt van een Nederlands bedrijf, stopt de opbouw van je AOW. Vaak hebben we geen zin om daarover na te denken, want te ingewikkeld en te ver weg. Toch is het slim om er even bij stil te staan.

Waarom stopt de opbouw van de AOW?

Onze Algemene Ouderdomswet is gebaseerd op een omslagstelsel, dat wil zeggen dat alle Nederlanders die in Nederland werken de AOW-uitkering betalen voor de gepensioneerden. Elk jaar bouw je zo 2% AOW op, vijftig jaar lang, tot je aan de 100% zit. Eenmaal vertrokken uit Nederland en werkend voor een Frans bedrijf, of als zelfstandige die belasting afdraagt in Frankrijk, stopt de opbouw. Logisch, want je maakt geen deel meer uit van het omslagsysteem. 

Nog 10 jaar doorgaan met AOW opbouwen

Is jouw Nederlandse carrière onderbroken door een emigratie, dan ontvang je dus bij het bereiken van de AOW-leeftijd een lagere uitkering. Voor elk jaar dat je mist, wordt de AOW met 2% gekort. Toch kun je de opbouwtijd nog wat verlengen. Stel, je verdient een inkomen in Frankrijk, en wilt toch AOW blijven opbouwen, dan kun je kiezen voor vrijwillige voortzetting. Via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het mogelijk je, voor maximaal tien jaar, vrijwillig te laten verzekeren. Met name interessant voor mensen met weinig inkomen: je betaalt een lage premie van minimaal 561 euro per jaar. Heb je een hoog inkomen, dan betaal je jaarlijks maximaal 5671 euro en kun je beter lijfrente opbouwen via een spaarverzekering.

AOW-leeftijd stijgt

Tot voor kort bouwde iedereen tot z’n 65e AOW op. Alleen, de groep werkenden wordt steeds kleiner, terwijl het aantal gepensioneerden toeneemt. Ook is de levensverwachting van Nederlanders met vijf jaar gestegen in vergelijking tot het jaar toen de AOW werd ingevoerd. Vandaar dat de AOW-leeftijd is aangepast; in 2028 ligt deze op 67 jaar en drie maanden. De start van de AOW-opbouw van 2% per jaar is dan ook verschoven in leeftijd, van 15 jaar tot 17 jaar en drie maanden

Hoogte aangepast aan levenstandaard

Heb je eenmaal de AOW-leeftijd bereikt, woon je nog steeds in het buitenland, en heb je een deel van je AOW opgebouwd, dan wordt de hoogte van je AOW gecorrigeerd naar de levensstandaard van het land. Behalve als je in een EU-land, zoals Frankrijk, woont. Dan gelden EU-standaarden, die gelijk zijn aan Nederland.

Wees op tijd met aanvragen

Vraag de AOW op tijd aan, zeker zes maanden voordat je de leeftijd hebt bereikt. Je vraagt de uitkering aan bij de pensioeninstelling waar je voor het laatst via de Franse overheid verzekerd was voor ouderdom, ziekte en werkloosheid. Wel is het handig eerst contact op te nemen met het SVB, omdat er ook gevallen zijn waarbij je AOW in Nederland wordt uitgekeerd, als je nog een Nederlandse bankrekening hebt.

Benieuwd wanneer jij van je AOW kunt genieten? Bereken dan hier je AOW-leeftijd.

 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen