Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 Handige tips als je gaat emigreren naar Frankrijk

Het roer om, Ik vertrek, Chateau Meiland… Emigratie-TV is populair onder Nederlandse televisiekijkers. Wat is er nou heerlijker dan vanaf de bank te kijken naar mensen die hun droom najagen? Maar of deze programma’s een goed beeld geven van de werkelijkheid? Wat je in elk geval niet ziet: dat er aan de daadwerkelijke stap om te emigreren heel wat denkwerk en voorbereiding voorafgaat. Waarschijnlijk heeft Martien Meiland zijn emigratie naar Frankrijk veel beter voorbereid dan hij in zijn programma doet voorkomen… Om deze beginfase wat overzichtelijker te maken hebben we 10 belangrijke tips op een rij gezet om te emigreren naar Frankrijk, zodat je net zo ontspannen als de familie Meiland de stap naar ‘la douce France’ kunt zetten.

1. Alles vooraf plannen? Niet doen!

We stelden de vraag aan een paar Nederlandse import-Fransen of zij nog handige tips hadden voor emigreren naar Frankrijk en zij kwamen unaniem met hetzelfde antwoord. De fase vóór de daadwerkelijke emigratie blijkt namelijk om één ding te gaan: het loslaten van zekerheden. Als emigrant ga je nou eenmaal een onzekere toekomst tegemoet en je hoofd draait overuren om al die vragen en twijfels te ondervangen. Verwacht dan ook niet dat je alles vooraf kunt plannen!

2. Parlez-vous français?

Het ligt voor de hand, in Frankrijk spreken de mensen Frans. Denk je: ‘ach, met Engels kom ik ook een heel eind’, dan kijk je lelijk op je neus. De meeste Fransen spreken namelijk nauwelijks Engels. Een cursus Frans voordat je vertrekt is zeker een goede investering. Zo zijn er bijvoorbeeld conversatielessen Frans te volgen of kun je je inschrijven voor een online cursus Frans, voor welk niveau dan ook. Eén ding is zeker: Duolingo is echt niet voldoende 🙂

3. Verleng je paspoort

Verleng voordat je vertrekt je Nederlandse paspoort. Woon je eenmaal in Frankrijk en moet je vanuit daar je paspoort vernieuwen (volwassenen om de tien jaar en kinderen elke vijf jaar) dan kun je hiervoor alleen terecht bij de Nederlandse ambassade in Parijs, Nederlandse grensgemeenten en Schiphol. Behoorlijk omslachtig!

4. Én je rijbewijs..

Een Nederlands rijbewijs blijft in Frankrijk gewoon geldig, maar als het verloopt, kun je het niet verlengen. Bovendien moet je overstappen op het Franse rijbewijs met puntensysteem. En het omzetten van een Nederlands (nog geldig) rijbewijs is een tijdrovende en omslachtige administratieve handeling, die zeker 3 tot 6 maanden duurt. Je moet tig documenten online overhandigen, terwijl je geen contact kunt opnemen met de betreffende instantie. Bespaar jezelf deze frustratie!

5. Zorg voor een adres

In Frankrijk kun je je niet inschrijven bij een gemeente. Je bewijst dat je in het land bent gevestigd met een zogenaamd ‘justificatif de domicile’, zoals een gas-, water- of elektriciteitsrekening van het huis waar je woont. Zo’n document wordt vaak gevraagd, bijvoorbeeld als je een Franse bankrekening wilt afsluiten. Wel handig als je dan ook een adres hebt.

6. Heb financieel je zaken in orde

Blijf je langer dan drie maanden in Frankrijk, open dan een lopende rekening ‘compte courant’ als ‘résident’. Bij de meeste banken is het wel de bedoeling dat je persoonlijk langskomt, omdat veel handtekeningen worden gevraagd. Vergeet niet een paspoort en een bewijs van adres (zoals een telefoon- of energierekening) mee te nemen. Heb je nog geen woning, dan kun je een rekening openen als ‘non-résident’, met het verschil dat de bank geen creditcard mag verstrekken en dat rood staan niet mag. Ook kun je een online rekening openen, maar dan kun je geen geld pinnen uit een automaat.

7. Zorg voor een verzekering

Eenmaal in Frankrijk is het prettig meteen verzekerd te zijn voor ziektekosten. Toegang tot de Franse gezondheidszorg loopt via de lokale Caisse Primaire d’Assurance Maladie (CPAM). Zij verstrekken een formulier dat via je Franse huisarts wordt teruggestuurd. Daarna ben je geregistreerd en heb je recht op een Carte Vitale. Deze kaart neem je mee bij elk dokter- of apotheek bezoek en via de kaart worden eventuele gemaakte kosten teruggestort. TIP: Vraag bij je Nederlandse huisarts je medische dossier op, zodat je nieuwe Franse huisarts meteen helemaal op de hoogte is. Wel even zelf een vertaling maken 😉

8. Blijf AOW opbouwen

In Frankrijk bouw je geen Nederlandse AOW op. Emigreer je voor je 65e naar Frankrijk, dan mis je dus 2% van je pensioen per jaar. Je blijft wel rechthouden op je in Nederland opgebouwde AOW als je naar Frankrijk verhuist (mits je aan de voorwaarden voldoet). Om toch een volledige AOW in Frankrijk te ontvangen, kun je voor de niet in Nederland gewoonde of gewerkte jaren een vrijwillige verzekering afsluiten bij het SVB. Zeker voor alleenstaanden en bij lagere inkomens kan dit interessant zijn.

Meer weten over pensioen in Frankrijk of wil je advies? Bekijk dan ook eens onze pagina over pensioen.

9. Schrijf je uit bij de gemeente

Zodra je voor een periode van langer dan 8 maanden vertrekt naar het buitenland, is het wettelijk verplicht dit te melden bij je gemeente. Dit om te voorkomen dat mensen lange tijd in het buitenland gaan wonen en ondertussen allerlei toeslagen ontvangen. Je kunt je pas vanaf 5 dagen vóór vertrek uitschrijven, niet eerder. 

10. Bereid je verhuizing goed voor

Eindelijk ben je klaar voor de grote verhuizing, maar hoe krijg je al die spullen van Nederland naar Frankrijk? Natuurlijk kun je vrienden inschakelen om de verhuiswagen te rijden en weer terug te brengen. Of misschien wil je zelf verschillende keren aller/retour met een volle bus. Wil je liever meer ontspannen beginnen aan deze nieuwe levensfase, en heb je hier budget voor, dan is een internationale verhuizer aan te raden. Benieuwd hoeveel een verhuizing kost? Op bijvoorbeeld Sirelo, een platform voor internationale verhuizingen kun je 5 gratis offertes ontvangen en vergelijken.

Wil je nog meer handige tips over emigreren naar Frankrijk?

Lees dan hier verder. Twijfel je nog of je wel wilt emigreren naar Frankrijk? Dan halen deze argumenten je wellicht over de streep!

Checklist Emigreren

Emigreren naar Frankrijk vraagt om een goede voorbereiding. Download hier onze checklist van dingen die je niet mag vergeten voor je gaat emigreren!

Dit vind je misschien ook interessant
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Download de Emigratie Checklist