Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een huis kopen in Frankrijk tijdens Corona: waar moet je op letten?

Eindelijk. De knoop is doorgehakt en het besluit is genomen. Waarschijnlijk gaf Corona net dat laatste belangrijke zetje: we laten Nederland achter ons en verhuizen naar Frankrijk. On y va! Hartstikke spannend natuurlijk, maar hoe pak je dat aan? Helemaal nu steeds meer Franse regio’s in lockdown gaan. We spraken met onze financieel specialist, een Nederlander die woont in Frankrijk (de Beaujolaisstreek) en die mensen zoals jij en ik helpt bij hun woonproject. Of dat nou een vakantiegîte is, een woonhuis of een zomerchalet. Ook geeft hij en passant een aantal tips over goeie websites à la Funda.

Franse huizenprijzen in beweging

Huizenprijzen blijven altijd een kwestie van vraag en aanbod. Je ziet dat de Franse prijzen in ontwikkeling zijn. Sinds Corona, de confinements en de avondklok willen steeds meer Fransen op het platteland wonen. Net als in Nederland werken veel mensen vanuit huis en dat functioneert prima. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de arbeidsproductiviteit in Frankrijk met 20% is gestegen: een dag extra! 

Op het platteland schieten de huizenprijzen nu omhoog, omdat er minder aanbod is. Als gevolg daarvan zou je denken dat de huizenprijzen in de stad dalen, maar dat is nog niet aan de hand. Wel zie je kantoortorens die al maanden leegstaan, omgebouwd worden tot appartementencomplexen. 

Renteverwachting

De rente is momenteel nog steeds heel laag en stijgt langzaam. Er wordt inflatie verwacht in verband met het extra geld dat wordt uitgegeven in de VS. Nu ligt de rente nog tussen de 0,7% en 1,4%, maar als deze stijgt naar 3% tikt het bedrag flink aan in de kosten.

Moment suprême

Dus ja, eigenlijk is nu het moment suprême aangebroken om een huis in Frankrijk te kopen. Maar ja, hoe in godsnaam? Je kunt niet even overkomen. De opties?

  • je koopt iets wat je al hebt gezien
  • je hebt iets gespot via internet en stuurt alvast een spion
  • je verhuist alvast naar Frankrijk en gaat zelf op zoek

Een huis kopen in Frankrijk tijdens corona: Rondleiden via een scherm

Natuurlijk, je kunt je alvast oriënteren. Een rondleiding via het scherm is ook mogelijk, maar uiteindelijk wil je het huis toch zelf zien en de sfeer proeven. Hoe gaat het echte leven eraan toe, hoe ziet de omgeving eruit, waar is de dichtstbijzijnde winkel, zijn er misschien plannen voor een snelweg? 

huis kopen frankrijk corona

Win kostbare tijd

Gebruik deze periode vooral om je voor te bereiden. Zodat je klaar bent als je echt kunt komen. Momenteel gaan alle administratieve handelingen nog langzamer in Frankrijk. Even snel iets regelen zit er niet in. Een fiscaal nummer aanvragen duurt bijvoorbeeld al maanden… Misschien heb je een bedrijf nodig om je Franse project op te starten? Ga daar dan vanuit Nederland al mee aan de slag. Zo win je kostbare tijd.

De juiste websites voor jouw woonproject

Het internet afspeuren, daar heb je nu ook alle tijd voor. Kijk op de juiste sites. Ben je op zoek naar een woonhuis of een vakantiewoning. Kijk dan op logic-immo of op leboncoin; de marktplaats van Frankrijk waar ook huizen te koop staan. Heb je als project een gîte of chambre d’hôte voor ogen, dan vind je veel informatie op cantais of seloger.com. Misschien weet je al in welke regio je wilt gaan wonen? Bezoek dan sites van regionale makelaars.

Vraag het aan kenners

Daarnaast is het handig mensen te vinden die de omgeving uitleggen. Er zijn altijd wel kenners in de buurt die je op weg kunnen helpen. Zelf ben ik goed thuis in Zuidoost-Frankrijk. Momenteel zoek ik voor Engelsen een chalet in de Alpen, een ander stel wil graag een vakantiehuis verhuren in Saint Tropez en voor Nederlanders zoek ik een gîte in de buurt van de Mont Ventoux. 

Wil je nog meer handige tips over emigreren naar Frankrijk?

Lees dan hier verder. Twijfel je nog of je wel wilt emigreren naar Frankrijk? Dan halen deze argumenten je wellicht over de streep!

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen