Zoek
Sluit dit zoekvak.
nalatenschap huis frankrijk

Heb je een huis in Frankrijk? Hoe zit het dan met de nalatenschap?

Je denkt er liever niet aan. Toch gebeurt het met de regelmaat van de klok. Echtparen met een tweede huis in Frankrijk, die kort na elkaar komen te overlijden. Naast het verdriet komt er ook een heleboel geregel op de erfgenamen af. Vaak denken kinderen op de eerste plaats aan het Nederlandse huis en de bezittingen. Dat deel van de erfenis is meestal redelijk snel afgehandeld. Pas daarna komt het huis in Frankrijk aan de beurt. Terwijl de Franse staat eist dat er binnen zes maanden na overlijden belasting is aangegeven én betaald.

Frans eigendom overzetten naar nieuwe eigenaar

Ook in Frankrijk moeten de eigendommen van de overledene worden overgezet naar een nieuwe eigenaar. En ook hierover moet belasting worden betaald, net als in Nederland. Alleen duurt het afhandelen in Frankrijk langer. Waarom er meer tijd overheen gaat? Vaak zijn de nabestaanden de Franse taal niet goed machtig. Maar ook omdat de Nederlandse documenten, die de Franse notaris nodig heeft, eerst moeten worden vertaald door een beëdigd vertaler. En zijn deze eindelijk vertaald, dan moet je vervolgens bij de ondertekening zelf aanwezig zijn, of iemand aanwijzen met een volmacht. 

Zes maanden zijn snel voorbij

Daar gaat dus veel kostbare tijd overheen. Zes maanden zijn om in een vloek en een zucht. Dus komt het vaak voor dat er te laat aangifte wordt gedaan. En dan is het Franse rechtssysteem strikt en volgen er boetes. Elk jaar is dat tien procent van de waarde van het eigendom. Zonde van het geld!

Tweede huis in Frankrijk? Denk aan SCI-bedrijfsvorm

Kun je deze situatie voorkomen? Zeker wel. Ouders moeten bij de koop van hun tweede huis alvast nadenken over de periode erna. Wat gebeurt er met het huis als zij er niet meer zijn? Zo kunnen de kopers bij aankoop van een tweede huis kiezen voor een SCI-constructie. De Société Civile Immobilière is een Franse vennootschap speciaal bedoeld voor onroerend goed. Het eigendom van de SCI wordt in aandelen opgesplitst die je naar rato verdeeld. Zo is het mogelijk met familie een huis te kopen, waarbij ieders deel niet per se even groot hoeft te zijn. De aandeelhouders worden fiscaal gezien beschouwd als eigenaren van het huis. 

Flexibel, makkelijker en goedkoper

De bedrijfsvorm SCI zorgt voor flexibiliteit, omdat je de aandelen relatief eenvoudig kunt overdragen in vergelijking met een huis dat op iemands naam staat. En bij bezit van een SCI is het Nederlandse erfrecht van toepassing. Als je de aandelen overdraagt, kan dit met een onderhandse acte, buiten de notaris om. Niet alleen is het overzetten van aandelen van ouders naar kinderen makkelijker, ook is het goedkoper. Er hoeft geen erfbelasting te worden betaald. Je bent wel overdrachtsbelasting schuldig, maar deze betaal je alleen over de waarde van de aandelen. Interessant toch? Zo kun je met een rustig gemoed nog meer van je tweede huis in Frankrijk genieten.

PS: Meer weten over deze bedrijfsvorm? Neem vrijblijvend contact met op met onze adviseurs.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen