Search
Close this search box.

Afslag Dolce Via: op de fiets door de Ardèche!

Misschien geniet je, relaxed vanaf de bank, van de prachtige sfeerbeelden van de Tour de France. Beelden van glooiende Franse landschapen, middeleeuwse stadjes… Jammer van die steile heuvels en hellingen in Frankrijk, anders wist je het wel, en zat je allang op je fiets. Maar wacht eens even. Wist je dat er fietsroutes in Frankrijk zijn waar je niet voor hoeft te klimmen? Mooie geplaveide, vlakke routes, langs rivieren? Zo is het bijvoorbeeld heerlijk om te peddelen langs de Loire (Eurovelo6), de Rhône (Via Rhôna) en de Sâone (La Voie Bleue). Lekker Hollands plat en ondertussen doorkruis jij op je fiets het Franse land. 

Fietsen door Frankrijk, zonder te klimmen

Zelfs de Ardèche is per fiets te ontdekken. Zonder je als ‘danseuse’ in het zweet te werken. Hiervoor neem je de Dolce Via: een fietsroute van negentig kilometer lang die zich een weg slingert door een adembenemend heuvelachtig landschap. Het pad volgt een oude spoorlijn, omgebouwd tot fietspad. Of, zoals de Fransen het noemen, een voie verte, langs de rivier Eyrieux. Op de route heb je magnifieke uitzichten, en toch merk je nauwelijks dat je klimt. Hoe dat kan? Het stijgingspercentage is vaak niet meer dan één procent. Vals plat dus. Vandaar dat deze tocht toegankelijk is voor alle leeftijden en condities. Jij fietst fluitend door de bergen van de Franse Ardèche. Wie had dat gedacht?!

Met één overnachting

De Dolce Via is een afslag op de Via Rhôna, de fietsroute tussen Genève en de Middellandse Zee. De variant is makkelijk te doen in twee dagen, met één overnachting onderweg. Er zijn genoeg campings, hotels en chambres d’hôtes om te stoppen. Begin je tocht in Tournon-sur-Rhône, een stadje tegenover de wijnvelden van le Tain l’Hermitage. Hier neem je eerst je fiets mee in de historische stoomtrein Le Mastrou (reserveren van tevoren). Met 25km per uur tuf je door de binnenlanden naar het plaatsje Lamastre. Mocht je geen eigen fiets hebben, dan is huren een optie. Bijvoorbeeld in Lamastre of in Tournon-sur-Rhône.

fietsen ardeche

Mix van cultuur, natuur en gastronomie

Eenmaal op de Dolce Via leer je een minder bekend deel van de Ardèche kennen: de Gorges d’Eyvrieux. Een mooie mix van cultuur, natuur en gastronomie. Je fietst langs pittoreske dorpjes, oude watermolens, door voormalige treintunnels en over hooggelegen viaducten. Onderweg heb je duizelingwekkende uitzichten over groene valleien, machtige rotspartijen en vind je hier en daar een restaurantje. Pas mal!

Fietsroute voor recreatieve fietser

Uiteindelijk kom je 40km zuidelijker op de Via Rhôna weer uit, in het stadje La Voulte-sur-Rhône. Een mooi rondje. Dus ben je een recreatieve fietser die wil genieten van het landschap? Dan is de Dolce Via voor jou. De route is goed gemarkeerd en biedt voldoende rustplaatsen en fietsvriendelijke voorzieningen. Met wapperende haren kar jij al fietsend door het Franse land.

Wil je weten waar je op moet letten als je in Frankrijk gaat fietsen? Lees dan deze blog met fietstips. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen