Fietstips voor je fietsvakantie in Frankrijk

Wil of ga je op de fiets door Frankrijk? Dan komen er een hoop vragen op je af! Je vakantiedata staan misschien al vast, maar wat wordt de bestemming? En hoeveel kilometer ga je afleggen per dag? Luister goed naar jezelf: waar heb je zin in? Wat vind je leuk? Langs de zee naar het zuiden, klimmen door de bergen, over het platteland, of een grote rivier afzakken? Eén ding is zeker: alle bestemmingen zijn met de fiets te bereiken. In dit artikel vind je handige fietstips voor in Frankrijk. Ter voorbereiding alvast twee Franse websites die inspiratie geven voor een mooie bestemming en gangbare fietsroutes.

Vélo en France

De website Vélo en France (ook in het Engels) biedt meer dan 4000 fietsroutes in Frankrijk. De routes worden gepresenteerd op een kaart en ingedeeld op soort fiets, moeilijkheidsgraad, afstand etc. Ook stations en toeristenbureaus staan aangegeven.

France vélotourisme

Francevélotourisme.com is een website met informatie en ideeën over zo’n 50 fietsroutes in Frankrijk. De routes zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, duur en thema. Fijne bijkomstigheid: de site is ook in het Nederlands.

fietstips frankrijk

Handige fietstips voor je vakantie in Frankrijk

Tip 1: 30% regel

De bestemming is bepaald, maar hoeveel kilometers denk je af te leggen? Verkijk je niet op de afstand: Frankrijk is geen Nederland en overal is wel een helling te nemen. Let daarom goed op de hoogteverschillen op de route. Hoe meer klimmen en afdalen, hoe sneller de moeheid toeslaat. Dus hoe minder kilometers je zult maken. Bedenk hoeveel je normaalgesproken fietst als je er een dag op uit trekt zonder fietstassen. Trek hier dan 30% vanaf. Als je bijvoorbeeld negentig kilometer per dag fietst, houd dan rekening met etappes van zestig kilometer. Natuurlijk is dit een schatting die je gaandeweg altijd kunt aanpassen. 

Vakantiehuizen in Frankrijk

Tip 2: Bereid je voor op weersomstandigheden

Regen, wind en hitte zijn de belangrijkste vijanden van een fietser in Frankrijk. In Frankrijk schijnt niet altijd de zon en er kan ook een fikse wind waaien, zelfs met een strakblauwe lucht. Let daarom altijd goed op het weer en pas je fietstocht hierop aan. Op sommige etappes schijnt de zon genadeloos fel en is er nauwelijks schaduw. Een goede zonnebrandcrème en een pet zijn onmisbaar. Mocht je om water verlegen zitten: je vindt bijna altijd een waterkraan bij de ingang van een begraafplaats 😉

fietstips frankrijk

Tip 3: Fiets meenemen in de trein

Alhoewel de SNCF steeds beter haar best doet, is fietsvervoer per trein in Frankrijk een hele toer. Tip: check altijd even of het station een lift heeft. Als je je fiets op het achterwiel erin plaatst, kun je makkelijker van het ene naar het andere perron. De fietssleuven langs de trap – als ze er al zijn – zijn erg onhandig, zeker met bagage. 

fietstips frankrijk
Gratis of betaald

Neem je de regionale TER of RER (centrum van Parijs), let dan goed op het witte fietslogo op de deur, meestal net na de 1e wagon. Hier kun je je fiets gratis stallen, vaak hangend aan een haak aan het plafond. Een TGV heeft soms ook fietsplekken, maar ga er niet automatisch vanuit. Hiervoor betaal je 10 euro. Bovendien moet je een TGV altijd vooraf reserveren, je kunt niet zomaar instappen. Je kunt je fiets gratis meenemen als deze is ingepakt in een speciale transporthoes. Kijk ook op www.oui.sncf/services-train/velo-a-bord of op https://nl.francevelotourisme.com/adviezen/fietsvervoer-franse-treinen.

Tip 4: Fiets meenemen in de bus

Sommige bussen vervoeren fietsen onder in de bagageruimte. Laat je vooraf goed informeren: soms mag je alleen een fiets meenemen als deze in een speciale reishoes is verpakt. 

Tip 5: Veilig fietsgedrag

Wijk je van de fietsroute af, of raak je onverhoopt de weg kwijt, terwijl het verkeer aan je voorbijraast, gedraag je dan altijd als een volwaardige verkeersdeelnemer. Gebruik de ruimte die je nodig hebt en ga vooral niet op de stoep rijden of in de berm. Franse automobilisten rijden dan in een grote boog om je heen.

fietstips frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});