Zoek
Sluit dit zoekvak.
wat te doen bij een hittegolf in parijs

Wat te doen bij een hittegolf in Parijs?

Hittegolf in Parijs: 3 tips om het hoofd koel te houden

Oh Parijs, die mooie stad. Vooral op een zonnige dag als de straten glanzen in het mooie zonlicht. Maar wat doe je als de temperatuur stijgt, de hitte toeslaat en je verkoeling moet zoeken? Is Parijs dan nog wel the place to be? Pas de soucis, Parijs biedt genoeg activiteiten, ook tijdens een hittegolf. De clichés zijn natuurlijk de boottocht over de Seine en de picknick onder de bomen van Jardin du Luxembourg of Parc des Buttes-Chaumont. Gooi het eens over een andere boeg!

Afkoelingstip 1

Een originele activiteit is een bezoek aan het Musée des égouts, oftewel het rioolmuseum. Dit vergt wel wat voorbereiding. Aangezien het ongeveer tien graden is in dit ‘museum’ zijn warme kleren aan te raden. En vergeet niet schoenen aan te trekken met antislipzolen. Tja, je gaat echt ondergronds en duikt, niet ver van de Eiffeltoren, in het rioleringssysteem van Parijs. Wat je kunt verwachten? Donkere gangen met de bovengrondse straatnamen, ruisende beekjes waar verdachte dingen in ronddrijven, vreemde machines en een muurtekening van een rioolrat. Ook wordt uitgelegd hoe Parijzenaren vroeger met hun uitwerpselen omgingen. Die werden gewoon via het raam op straat gegooid. Je krijgt spontaan koude rillingen!

Afkoelingstip 2

Kun je geen genoeg krijgen van ondergrondse gangen? Naast het rioleringsstelsel is er een ander groot doolhof van tunnels. Twintig meter onder de straatstenen van Parijs: Les Catacombes de Paris. Gangen met de stoffelijke overschotten van ongeveer 6 miljoen Parijzenaren. In de 18e eeuw had Parijs gebrek aan ruimte om z’n overledenen te begraven. Begraafplaatsen raakten overvol en ziekten verspreidden zich snel. De oplossing? Plaats maken door de doden van de enige grote begraafplaats in Parijs op te graven. De botten kregen een plek in een ondergrondse steengroeve. Neem 131 treden naar beneden en ontdek deze mysterieuze plek onder de stad. Een traject van bijna 2 kilometer aan gangen vol opgestapelde schedels en botten…

Afkoelingstip 3

Na afloop van deze ondergrondse ervaringen sluit je de namiddag koel af met hét ijs van Parijs. Bij Berthillon: de bekende ijswinkel achter de Notre Dame op het Île Saint-Louis. Sinds 1954 verkoopt het familiebedrijf overheerlijke, onweerstaanbare sorbets en ijsjes. Ooit begon Berthillon als hotel met een ijsmachine en vier verschillende smaken, speciaal voor kinderen. Het hotel is allang van de hand gedaan en tegenwoordig is Berthillon een wereldberoemd ijsmerk. In hartje Parijs wordt hun ijs nog steeds ter plekke gemaakt, zo’n 1100 liter per dag. Daar wil je wel even voor in de rij staan.

PS: Een hittegolf wordt in het Frans ‘canicule’ genoemd. In Parijs is sprake van een canicule als het drie dagen achtereen minimaal 31°C overdag is en de temperatuur ’s nachts niet meer zakt onder de 21°C.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen