Zoeken
Sluit dit zoekvak.
fietsen langs de rhone

ViaRhôna: Fietsen langs de Rhône

ViaRhôna: Fietsen langs de Rhône

Het begint op te vallen: sinds de Coronacrisis pakken steeds meer Fransen de fiets en zie je overal en nergens fietspaden oppoppen. Niet alleen in grote steden krijgen fietsers de ruimte, ook langeafstand fietsroutes worden beter met elkaar verbonden en onderhouden. Fietsenmakers hebben overvolle agenda’s en er is zelfs een wachtlijst voor het aanschaffen van een goede fietstas! 

Onderling verbonden fietsroutes

De Franse overheid legt voortdurend fietspaden, rustige, bewegwijzerde wegen of autovrije ‘voies vertes’ aan – vaak langs oude jaagpaden of ongebruikte spoorlijnen – om zo een netwerk van doorlopende, onderling verbonden fietsroutes te creëren. Ook maakt het Franse fietsroutenetwerk deel uit van het Europese fietsnetwerk ‘EuroVelo’, waarvan er negen Frankrijk doorkruisen. Misschien dat dit het enthousiasme voor de fiets in Frankrijk aanwakkert. In elk geval prima omstandigheden voor Nederlanders om een fietsvakantie in La douce France in te plannen.

Meer van Genève - Middellandse Zee

Via Rhôna is zo’n rustige fietsroute; met als startpunt het Meer van Genève en als einddoel de stranden van de Middellandse Zee. Van uitzichten op de Alpen tot de lavendelvelden van de Provence: de route volgt voornamelijk de rivier de Rhône en is zo goed als vlak. Prima te doen voor Nederlandse kuiten 😉 dus waarom niet dit jaar op de fiets door Frankrijk? Hierbij alvast een mooie etappe tip.

fietsen langs de rhone

Van Vienne naar Valence - 105 kilometer

Het provinciestadje Vienne aan de oevers van de Rhône, direct gelegen aan de Via Rhôna, is een prima startpunt. Stap niet meteen op de fiets, breng eerst een bezoek aan de stad: een openluchtmuseum! Van de tempel van Augustus en Livia tot de archeologische tuin van Cybele en het oude Romeinse openluchttheater; alle periodes en bouwstijlen kom je hier tegen. In het Gallo-Romeins museum van Saint-Romain-en-Gal, aan de overkant van de Rhône, wandel je tussen de archeologische opgravingen. Ben je er in juli? Dan organiseert het openluchttheater ‘Jazz à Vienne’; één van de grootste jazzfestivals van Europa. Bekende artiesten als Sting, Jamiroquai en wijlen James Brown spelen hier de sterren van de hemel.

fietsen langs de rhone

Heerlijke wijn uit de Vallée du Rhône

Eenmaal op de fiets vanaf Vienne heb je prachtig zicht op de wijnstokken van de Côte-Rôtie. De druiven staan op hoger gelegen terrassen heerlijk te rijpen in de volle zon. Je fietst letterlijk door de Vallée du Rhône waar de Franse kwaliteitswijnen vandaan komen (St Joseph, Condrieu). Via Ampuis – met goeie wijn, een fijne bakker en terrasje – peddel je door het beschermde natuurgebied ‘Ile du Beurre’ naar Condrieu. Pal aan de kade van de rivier staan mooi gerenoveerde huizen met luiken in vrolijke frisse kleuren. Onder de brug staat de oranje gestreepte jaren ’70 caravan ‘La Carriole’ geparkeerd, waar je flinterdunne Bretonse crêpes kunt eten. 

Over eeuwenoude jaagpaden

De ‘voie verte’ gaat verder via dorpjes als Sablons en Serrières. Hier vind je in een 14e-eeuwse kapel het Musée des mariniers du Rhône: over de geschiedenis van de navigatie via jaagpaden. Interessant, omdat je zelf voornamelijk over deze oude jaagpaden fietst.

Oude spoorlijn is nu fietspad

In Tournon-sur-Rhône, met een mooi historisch centrum, bewonder je de oudste nog in gebruik zijnde hangbrug van Frankrijk. Neem hier een welverdiende pauze onder de enorme platanen. Vanuit het stadje vertrekt de beroemde stoomtrein Mastrou, een spoorlijn die aansluit op de Dolce Via; een fietsroute van 90 km, die je weer terugleidt naar Tournon. Een prachtig uitstapje door de Ardèche over een voie verte; een oude spoorlijn omgetoverd tot fietspad.

Proeverij van chocolade of wijn

Verder door richting Valence kom je langs Tain-l’Hermitage. Aan de overkant van de rivier ligt de Cité du Chocolat Valrhôna waar je de beroemde Valrhôna chocola kunt proeven. Proef je liever van de wijn, stop dan bij Maison M. Chapoutier om de wijnen van de beroemde Hermitage hellingen te proberen. De flessen zijn wel zwaar in de fietstas!

Provence niet ver weg

Eenmaal aangekomen in Valence merk je dat de Provence niet ver meer is. De kleuren van de huizen, de mensen die ontspannen flaneren over geplaveide pleinen en straten, de geuren uit de keukens van ontelbare restaurants… Als je jezelf wilt trakteren op een fijn hotel slaap dan vooral in Hotel Victoria pal tegenover het station. De vriendelijke ontvangst, de prachtig gedecoreerd kamers en het heerlijke ontbijt geven je voldoende energie voor de volgende etappe. En, niet onbelangrijk: je kunt er veilig je stalen ros stallen!

PS: heb je behoefte aan nog meer info? Lees dan ook dit artikel met handige fietstips in Frankrijk!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen