Hou je ervan om tijdens vakanties bijzondere grotten te ontdekken? Om af te dalen naar een koele plek in het middelpunt van de aarde? In verschillende Franse regio’s vind je natuurlijke grotten, waarvan slechts een beperkt aantal toegankelijk zijn. Deze blog licht vijf grotten uit die minder bekend zijn, maar zeker de moeite van een bezoek waard. Ga op speurtocht naar tekeningen van prehistorische beesten in rotswanden. Bewonder bijzondere geologische formaties en fossielen uit het begin der tijden. Jouw grotbezoek wordt hét hoogtepunt van je vakantie!
Natuurlijk plafondkunstwerk
Grotte de Cougnac in de Lot is een grot met duizenden hangende stalactieten en fistels. Een natuurlijk plafondkunstwerk met een prachtig licht- en schaduwspel. Als je even doorloopt kom je in een tweede grot, die is geclassificeerd als historisch monument. Hier een laag plafond, wat de plek een mystieke sfeer geeft. Je gaat er vanzelf langzamer van lopen en fluisteren. Dertigduizend jaar geleden schilderden mensen hier reuzenherten, steenbokken en mammoeten op de muren. Ook zijn mensenfiguren te zien, sommigen gewond geraakt tijdens de jacht.
Grot vol gravures van vogels
In de regio Mayenne vind je de Grottes de Saulges. De bekendste grot is Margot, een plek met gravures van talrijke vogels. Hier zie je uilen, zwanen en kievieten. De fee Margot zou in overleg met de duivel een schat in deze grot hebben verstopt. Een andere grot, die van Rochefort, leid je naar een grote ruimte. Hier zijn botten gevonden van mammoeten, rendieren en paarden. Ook lagen er nog werktuigen om stenen mee te bewerken. Deze zijn nu geëxposeerd in het bijbehorende museum. Nog iets verderop daal je af via een trappetje. Om terecht te komen in een natuurlijke galerie met muren van oranje gesteente en een ondergronds meer met helder water.
Gletsjer grot met baby dinosaurus
De Grotte de la Glacière in de Doubs is de enige gletsjergrot in Frankrijk op lage hoogte: 525 meter. De grot werd gebruikt om zowel ‘s winters als ‘s zomer ijs te maken. Water afkomstig van sneeuw penetreerde de twintig tot vijftig meter dikke aardlaag en kwam in de grot terecht. De spetters vormden zich om tot ijs. Verschillende beschavingen hebben hiervan kunnen profiteren. Vanwege de opwarming van de aarde vind je er nu geen ijs meer, maar komen er andere interessante dingen aan de oppervlakte. Vreemde koraalachtige fossielen, en fossielen van schelpen, krabben, planten, vliegende reptielen en zelfs een babydinosaurus. Honderdtwintig miljoen jaar geleden zijn deze beesten door de spleten van de aarde in de grot gevallen en er verdronken.
Versteende waterval
Veel mensen vergelijken de versteende waterval van de Grotte de Dargilan in Lozère met een ondergaande zon. Stalactieten en stalagmieten vormen een gigantisch oranje okerkleurig gordijn. Een lust voor het oog. De grot werd in 1880 ontdekt door een herder en werd in 1890 al opengesteld voor publiek. De versteende waterval is uniek vanwege z’n afmetingen: honderdzeven meter lang, twintig meter hoog en drie meter diep. Een grot in alle kleuren van de regenboog!
Gravures van dieren en handafdrukken
Mammoeten, neushoorns, edelherten, beren, vissen en katachtigen zijn geschilderd op de muren van de grotte d’Arcy-sur-Cure in de buurt van Auxerre (Yonne). Zo’n achtentwintigduizend jaar geleden zijn de tekeningen geschilderd om te worden ontdekt in 1946. De kunstenaars gebruikten rode oker gemengd met dierlijk vet, doopten hier hun handen in en lieten afdrukken achter op de muur. Ook vind je er zee fossielen in de vorm van slakken.