Romige soep van zuurkool en pastinaak

In Frankrijk eet men vooral in de Elzas zuurkool. Daar is choucroute echt hét volksgerecht. Maar het is inmiddels ook een vast onderdeel in het Franse culinaire erfgoed geworden, en mag zodoende ook niet ontbreken tussen onze Franse recepten. In Frankrijk gaat de zuurkool eigenlijk niet in een stamppot, maar wordt het los gegeten met bijvoorbeeld een stukje vlees of vis. Maar je kunt er ook een hele lekkere soep van maken, waar we vandaag het recept van delen!

Ingrediënten

  • 150 gram zuurkool
  • 130 gram pastinaak
  • 50 gram sjalotjes
  • 50 gram roomkaas
  • 40 cl groentebouillon
  • 10 cl slagroom
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels mosterd
  • 3 jeneverbesjes
  • 1 laurierblad
  • waterkers of peterselie voor de garnering

Recept soep van zuurkool en pastinaak

  • Schil de sjalotjes en hak ze grof
  • Schil de pastinaak en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 centimeter
  • Spoel de zuurkool en snijd het fijn
  • Verhit de olijfolie en fruit de sjalotjes en bak de pastinaak 2 à 3 minuten
  • Voeg de bouillon, zuurkool, laurierblad en de jeneverbesjes toe en laat het geheel 15 minuutjes pruttelen
  • Haal het laurierblad en de jeneverbesjes eruit als de pastinaak zacht is
  • Voeg de slagroom toe en mix met een staafmixer tot je een gladde soep hebt (het is niet erg als er nog kleine stukjes zuurkool in zitten)
  • Voeg als laatste de roomkaas en de mosterd toe, roer goed, verdeel de soep over de kommen of borden en leg er wat waterkers of peterselie op voor de garnering
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email