Search
Close this search box.

Wat te doen op Île de Ré: Zonrijk eiland in het zuidwesten van Frankrijk

Voor de kust van het departement Charente-Maritime liggen vier eilanden. Wij brachten een bezoek aan één van deze eilanden, Île de Ré: een prachtig en zonrijk eiland in zuidwest Frankrijk.

Île de Ré is vanaf het vasteland bereikbaar via een tolbrug vanaf La Rochelle. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 30 kilometer en leent zich bij uitstek voor een fiets- of wandelvakantie. Er zijn genoeg plekken waar je een fiets kunt huren voor zo’n € 8 per dag. Er ligt 100 kilometer aan fietspaden waar geen ander verkeer mogelijk is zodat je rustig kunt genieten van de natuur. Maak bijvoorbeeld een fietstocht langs de moerasgebieden of door de pittoreske dorpjes.

La Blanche

Île de Ré wordt ook wel La Blanche genoemd, vanwege de witte huisjes met luiken en deuren in blauwe, groene en grijze kleuren. Er mag maar op 20% van het eiland gebouwd worden en hoogbouw is sowieso verboden. Op deze manier wordt het authentieke van het eiland bewaard gebleven. In de winter is het bijna onbewoond, maar in de zomer trekken er bijna 30 keer zoveel mensen heen. Île de Ré is een zonrijk eiland en heeft een gematigd klimaat door de omliggende zee.

ile de ré

Strand

Île de Ré wordt omgeven door zandstranden. De bekendste en grootste zijn die aan de zuidkant, Le Bois-Plage-en-Ré en Plage de Coarde-sur-Mer maar onze favoriet is het strand Saint-Clément-des-Baleines aan de noordkant van het eiland. Hier staan twee vuurtorens die je door middel van een trap van maar liefst 257 treden kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht vanaf de noordelijke punt. Ook zijn er een aantal surfscholen waar je kunt leren golfsurfen, windsurfen of kitesurfen.

Dorpjes op Île de Ré

Niet te missen zijn de leuke dorpen op Île de Ré. De grootste hiervan is Saint-Martin-de-Ré waar je langs stadsmuren en smalle straatjes naar de haven loopt. Andere dorpjes om heen te gaan zijn Loix, La Flotte en Ars-en-Ré.

Oesters

Een bezoek aan Île de Ré kan eigenlijk niet zonder oesters gegeten te hebben. Het eiland staat namelijk bekend om zijn zeevruchten, net zoals andere plaatsen langs de Franse kust. Je kunt ook een rondleiding krijgen bij de Huîtrière de Ré zodat je kunt zien hoe oesters worden gekweekt.

Zout

Een van de grootste rijkdommen van het eiland was de lokale zoutwinning. En nog steeds is de fleur de sel het belangrijkste exportproduct. In het kader hiervan is er het Ecomusée du Marais Salant, een museum over de zoutwinning. Bezoek dit museum en de zoutpannen en je kunt zien hoe men het zout met de hand oogst.

ile de ré

Wat kun je nog meer doen op Île de Ré?

Kijk voor meer informatie en de actuele evenementenagenda op de officiële website van de Office de Tourisme van Île de Ré.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen