Zoek
Sluit dit zoekvak.
betekenis apero

Les Mots du Mardi: Apéro

Zoals elke dinsdag weer een Mot du Mardi, een woord uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat het woord Apéro.

Apéro (spreek je uit als a.pe.ʁo) is eigenlijk een afkorting van het Franse ‘apéritif’, dat niets anders betekent dan aperitief, een drankje voor de maaltijd. De apéro is eigenlijk niet te missen als je in Frankrijk bent. Maar liefst 9 op de 10 Fransen nemen deel aan deze borreltraditie. Het is een zoveelste kans om van het leven te genieten, en helemaal als het eten of drinken betreft, weten Fransen daar wel raad mee.

Een apéro nemen zou al in de Middeleeuwen gangbaar zijn. Deze aperitieven hadden namelijk als functie om de eetlust en de spijsvertering op te wekken. Meestal was het gekookte wijn die op smaak gebracht was met kruiden. Het woord komt van het Latijnse ‘aperire’, dat ‘openen’ betekent.

Het bijvoeglijk naamwoord apéritif (vrouwelijk: apéritive) betekent de eetlust opwekkend. Een andere benaming voor apéro is une boisson apéritive, maar dit wordt niet zo vaak gebruikt.

Volgende keer weet je dus wat je moet antwoorden als je zin hebt in een glaasje en een Fransman aan je vraagt: Tu prends bien l’apéro avec nous? 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen