Search
Close this search box.
zoutpannen guerande

De zoutpannen van Guérande

Guérande staat bekend om zijn zoute moerassen waar het zout handmatig wordt opgeschept als het zeewater door de zon is opgedroogd. Van juni tot en met september oogsten de zoutpanarbeiders in de zoutpannen het zout met een zogenaamde ‘cimauge’, een lange stok met een platte schuif. De bovenste laag van het gewonnen zout is fijn zout en is het welbekende ‘fleur de sel’, de laag eronder is grijzer en wordt ‘sel gris’ genoemd. 

Gezond zout

Dit Keltische zout heeft het laagste gehalte aan natriumchloride van alle soorten zout en wordt daarom ook wel gezien als het ‘gezondste’ zout. Want zowel de fleur de sel als de sel gris bevatten veel mineralen en spoorelementen, waaronder ook magnesium, calcium en kalium. De Kelten legden ruim tweeduizend jaar geleden al bij Guérande een kanalenstelsel aan zodat het zeewater bij vloed van het ene bassin naar het andere werd gebracht. En nog steeds wordt er op dezelfde manier zout gewonnen. In totaal duurt dit zoutwinningsproces zo’n twee weken.

Als het zout is het meest ondiepe bassin is gekomen wordt het door de zon gedroogd en met de hand opgeschept. De soorten klei in de bassins zorgen ervoor dat het zeewater wordt gezuiverd zodat er dus geen enkel bewerkingsproces of chemisch behandeling nodig is voordat het geconsumeerd kan worden. Dit zelfde klei zorgt er ook voor dat het natriumchloride gehalte verlaagd wordt, met als bijkomend voordeel dat het zout wat zachter smaakt dan andere soorten zout. 

Het Guérande zout is voor verschillende doeleinden te gebruiken. In ieder geval in de keuken als smaakmaker in plaats van je gewone zout uit de supermarkt. De fleur de sel kun je het beste gebruiken als tafelzout. In Frankrijk wordt de sel gris ook gebruikt als bemesting of bodemverbeteraar voor in de tuin of op akkers.

Wandelen bij de zoutpannen

Een wandeling bij de zoutontginning in Guérande mag eigenlijk niet ontbreken. We raden je aan om de kleine weggetjes te nemen voor het mooiste uitzicht. Ook is er een bezoekerscentrum waar je uitleg krijgt over de zoutproductie en zijn er heel veel trekvogels die aangetrokken worden door het 2000 hectare uitgestrekte gebied.

De zoutpannen zijn het hele jaar toegankelijk. De openingstijden verschillen per maand, dus kijk even op de website van Terre de Sel voordat je een bezoekje aan Guérande brengt.

Praktische info:

  • Guérande is op 1 uur afstand met de auto vanaf Nantes
  • L’office du Tourisme Guérande organiseert meerdere soorten bezoeken aan de zoutpannen
  • De toegang tot de zoutvelden kost vanaf € 4
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen