warmtepomp frankrijk

Verwarmen met een warmtepomp in Frankrijk: Wat je moet weten als huiseigenaar

Wil je bezuinigen op de verwarming van je tweede huis in Frankrijk? Dan heeft de Franse buurman je vast al verteld over de warmtepomp: la pompe à chaleur. Stapje voor stapje gaat de Fransman over op deze milieuvriendelijke en zuinige manier van verwarmen. Niet zo vreemd: naast de kostenbesparing van honderden euro’s per jaar wordt de warmtepomp door de overheid gepromoot en deels gefinancierd met staatssteun. In 2023 werden er meer dan 300.000 verkocht. Inmiddels zijn 2,6 miljoen Fransen overgestapt.

Betrouwbare bedrijven en oplichters

Natuurlijk klinkt het aantrekkelijk om met subsidie je oude verwarmingsketel te vervangen. Helemaal als je huis nog op dure stookolie wordt verwarmd. Helaas zijn niet alle installateurs even betrouwbaar. Zelfs onder de professionals met het overheidslabel RGE, dat de kwaliteit van het werk en de betrouwbaarheid van de betrokken bedrijven moet garanderen, schuilen oplichters. 

Warmtepomp installeren: regels, subsidies en valkuilen

Benieuwd welke procedures je moet volgen om je oude verwarming te vervangen voor een warmtepomp? Hoe de subsidies worden aangevraagd? Maar bovenal: wie de oplichters zijn en hoe ze te werk gaan? Lees dan verder.

Eerste afspraak met installateur

Voorafgaand aan het plaatsen van een warmtepomp vindt een (vrijblijvende) afspraak plaats om te bekijken welke pomp nodig is voor jouw huis. Verschillende factoren spelen een rol, zoals de oppervlakte van je huis en welk hydraulisch systeem al aanwezig is. De installateur checkt hoeveel radiatoren er zijn en wat hun capaciteit is. Verder is de isolatie van de woning van belang. Koelt je huis snel af, dan moet zo’n pomp harder werken en slaat vaker aan. Dat heeft effect op de levensduur van de pomp.

Korting op aanschafkosten

De aanschaf van de warmtepomp is niet goedkoop; globaal tussen de 10.000 en 15.000 euro. Gelukkig kun je in Frankrijk rekenen op ondersteuning van de energieleverancier, een zogenaamde ‘Prime énergie’. Ook bestaat er overheidshulp van het Agence National de l’Habitat (ANAH) via ‘Ma Prime Rénov’. Meestal stelt de installateur voor om te helpen; zij hebben immers dagelijks met deze papierwinkel te maken. Veel consumenten kiezen daar dan ook voor. In totaal kan dat zo’n 5000 euro aan aanschafkosten schelen. Interessant!

Waar gaat de alarmbel af?

Maar let op! Er zijn installateurs die dure pompen verkopen, zonder de isolatie te checken en zonder uit te zoeken welke capaciteit je woning nodig heeft. Hoor je de alarmbel al rinkelen? C’est un arnaque! Zulke bedrijven willen een zo duur mogelijke pomp verkopen en garanderen vervolgens hoge subsidies. Om de pomp te kunnen betalen, moet eerst een lening worden afgesloten. Deze ga je pas een half jaar later, als de pomp is aangesloten, aflossen. Ondertussen regelt de installateur de aanvraag van de overheidssteun, en kun je daarmee de lening afbetalen. ‘U betaalt dan nog maar 10% van de aanschafkosten.’ Tja, dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.

Installateur van de radar

Bewoners komen er pas achter als de subsidie van de overheid uitblijft, net zoals de steun van het energiebedrijf. Dan blijkt dat de instanties helemaal geen aanvraag hebben binnengekregen. Ondertussen is de dure pomp aangeschaft en is de installateur van de radar verdwenen. Bovendien moet de lening worden afbetaald.

Voedingsbodem voor fraude

Installateurs met het RGE (Reconnu Garant Environnement) label zouden betrouwbaar moeten zijn. Hoewel het label door de staat is ingesteld, blijkt de controle minimaal. Een installateur wordt eens in de twee jaar gecheckt, op een locatie die ze zelf kunnen bepalen. Verder is één specialist in de installatie van warmtepompen voldoende om het label te ontvangen. Ook is er weinig controle op de kwaliteitscontrole. Kortom: een voedingsbodem voor fraude.

Check, check, dubbelcheck

Let daarom goed op via welke installateur je de warmtepomp laat installeren. Check de staat van dienst; is het bedrijf bekend in het dorp, bij de buren? Is de prijs van de warmtepomp in overeenstemming met de marktprijs? Sluit vooral geen extra lening af om de pomp te betalen. Op deze manier houd je, na installatie, meer geld over in je portemonnee. 

PS: Als de thermostaat van de warmtepomp niet meer functioneert, en de installateur is in geen velden of wegen meer te bekennen, dan heb je een probleem. Andere installateurs zijn niet bereid het probleem te verhelpen: zij willen geen risico lopen en verantwoordelijkheid nemen voor een pomp die ze niet zelf hebben geïnstalleerd.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol AlgemeenBol Algemeen