Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe men in Frankrijk Pasen viert

Hoe vieren de Fransen Pasen? Zoeken de kinderen net als in Nederland ook paaseieren in de tuin? En wat eten de Fransen het liefst met Pasen? Lees hier alles over de Paasviering in Frankrijk.

Pasen, Pâques in het Frans, is net als in Nederland een officiële feestdag en dus zijn de meeste Fransen gewoon vrij. Goede Vrijdag is in Frankrijk geen vrije dag, de maandag na Pasen (Tweede Paasdag in Nederland) wel. Kinderen hebben rond Pasen altijd twee weken vakantie. Dit hoeft niet per se samen te vallen met Pasen zelf, maar gebeurt vaak wel.

Pasen is in Frankrijk een echt familiefeest en er wordt uitgebreid gegeten. Dit jaar zal het in verband met het Coronavirus wat minder uitbundig gevierd worden. In Frankrijk is er immers nog steeds sprake van een lockdown, waardoor iedereen thuis met het gezin Pasen zal vieren. Op Tweede Paasdag houdt Macron weer een toespraak op tv en zal hij aankondigen hoe lang de lockdown nog minimaal zal duren.

Hoe vieren de Fransen Pasen?

Frankrijk is van oorsprong een katholiek land. Dus vroeger werd op zondagochtend altijd de mis bezocht. Er vinden nog steeds wel kerkdiensten plaats, maar de meeste Fransen gaan niet echt meer naar de kerk.
Op zondag, na de mis, vindt traditioneel het paaseieren zoeken plaats. In het Frans heet dit la chasse aux oeufs. In Nederland wordt veelal over de paashaas gesproken die de eieren verstopt, in Frankrijk brengen de paasklokken de eieren. Volgens deze katholieke traditie bezoeken de klokken de paus in Rome, halen ze de eieren op en laten ze deze uit de lucht vallen boven alle tuinen en parken in Frankrijk.

Wat eten de Fransen?

Fransen gaan meestal op de maandag picknicken als het mooi weer is. Vooral in Zuid-Frankrijk eet men een grote omelet, gemaakt van de eieren die nog over zijn. Deze traditie heet omelette de Pâques of ook wel pâquette.
Al weken voor Pasen vind je in de winkels allerlei lekkernijen: taarten, gebakjes en chocolade in de vorm van eieren, nestjes, hazen en klokken. Traditiegetrouw eet men als hoofdgerecht lamsbout, le gigot d’agneau.

Wist je dat? Kinderen die rond Pasen geboren worden in Frankrijk, worden vaak Pascal (voor een jongen) of Pascale (voor een meisje) genoemd.

Joyeuses Pâques !

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen