Zoek
Sluit dit zoekvak.
waarom 1 mei vrij frankrijk

Waarom is 1 mei een vrije dag in Frankrijk?

1 Mei vrije dag in Frankrijk: pourquoi?

Met een tweede huis in Frankrijk of plannen om te emigreren, is het handig de Franse cultuur en tradities te kennen. Wist je bijvoorbeeld dat 1 mei een bijzondere dag is op de Franse kalender? Deze dag staat bekend als Fête du Travail: Dag van de Arbeid. Een fransoos plant deze dag daarom met dikke letters in als VRIJ. Alle winkels en bedrijven zijn gesloten: iedereen een vrije dag!

Betaalde feestdag

De Franse samenleving, van origine een stuk socialistischer dan de Nederlandse, zet op 1 mei de arbeidersklasse in de spotlights. De oorsprong van de viering gaat ver terug: in 1889 riepen socialistische organisaties al op tot de achturige werkdag. Pas vanaf 1948 werd 1 mei officieel erkend als een betaalde feestdag in Frankrijk, de dag waarop de rechten van werknemers worden gevierd.

Lelietjes van dalen: porte-bonheur

Bloemenwinkels zijn overigens wel open. Dat heeft te maken met een opvallende 1 mei traditie: iedereen geeft elkaar lelietjes-van-dalen. Deze kleine, witte bloemetjes (muguets) worden gezien als gelukssymbool en een teken van de lente. Volgens de overlevering bracht koning Charles IX in 1561 deze traditie tot leven door lelietjes-van-dalen uit te delen aan zijn hofdames. Tegenwoordig sieren deze bloemetjes op 1 mei de tafels van menig Franse salon.

Pop-up bloemenstalletjes

Niet alleen in bloemenwinkels vind je kleine boeketten, maar ook op straat duiken tijdelijke bloemenstalletjes op. Zo’n takje van een lelietje-van-dalen moet overigens minimaal zes klokjes moet bevatten (wettelijk bepaald) en kost rond de € 2. Er gaan zo’n 60 miljoen takjes over de toonbank, dus de Franse economie heeft alle reden om deze traditie in ere te houden. 

Demonstraties

Naast het geven van muguets, gaan veel Fransen op deze dag ook de straat op, met name in grotere steden zoals Parijs. Niet om te staken, maar wel voor demonstraties en manifestaties. Zo organiseren vakbonden en politieke partijen bijeenkomsten om aandacht te vragen voor sociale kwesties. 

Integratie gelukt

Wat eten en drinken betreft: voor deze ene keer is er geen specifiek gerecht verbonden aan 1 mei. Wel komen familie en vrienden samen voor een feestelijke maaltijd. Dus ben je uitgenodigd bij je Franse buren, geef een bosje lelietjes-van-dalen voor voorspoed en geluk. Een mooie manier om te laten zien dat je al flink bent geïntegreerd 😉 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen