Search
Close this search box.

Hoe kan het dat Nederlanders Fransen niet altijd zo aardig vinden?

Een groot aantal mensen in onze omgeving gaan op vakantie naar Frankrijk of zijn er al eens op vakantie geweest. Begrijpelijk, want Frankrijk is een meer dan fantastisch vakantieland. Vraag je ze hoe ze het hebben gehad, dan zijn er altijd wel een paar die aangeven dat Frankrijk een prachtig land is, maar dat het jammer is dat er Fransen wonen. Op de een of andere manier vinden Nederlanders Fransen dus niet altijd aardig.

Waarom vinden Nederlanders Fransen niet altijd aardig?

Het antwoord op deze vraag kun je met name vinden in de cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland. Hierbij zouden wij er als Nederlanders goed aan doen, om onszelf eens in de spiegel aan te kijken. Vaak is de reactie van Fransen namelijk bepaald door hoe wij als Nederlanders op hen overkomen. En dat is niet altijd een positief beeld. Vooral onze directe manier van communiceren, botst behoorlijk met de vele beleefdheidsvormen die de Fransen hanteren. Deze vele beleefdheidsvormen beoordelen wij al snel als overbeleefd. Maar door daar te weinig rekening mee te houden, komen wij op Fransen juist snel als onbeleefd over.

Vakantie in eigen land

Is het je daarnaast wel eens opgevallen hoe weinig auto’s met een Frans kenteken je in Nederland ziet rijden? Dat komt doordat zo’n 80% van de Fransen vakantie in eigen land viert. Om die reden kunnen veel Fransen zich moeilijk voorstellen hoe het is om in een land te verblijven waarvan je de taal niet of nauwelijks spreekt. Tel daarbij op dat Fransen zéér trots zijn op hun land en ze zien de Franse taal nog altijd als belangrijke taal. Voor de jongere generaties is dat wel aan het veranderen. Naast het Frans hebben die vandaag de dag vrijwel altijd een betere beheersing van het Engels.

Omdat er geen land bestaat waarin alleen maar aardige mensen wonen, zal dat in Frankrijk niet anders zijn. Een paar lesjes Franse taal én met de beleefdheidsvormen in je achterhoofd, zal er echter toe leiden dat het aantal aardige Fransen enorm zal toenemen. Kun je eigenlijk helemaal geen Frans? Probeer dan toch een paar zinnen uit het hoofd te leren die handig kunnen zijn op vakantie. Bijvoorbeeld het vragen om de rekening in een restaurant (l’addition, s’il vous plait). Fransen stellen dat zeker op prijs en vaak gevallen kun je het gesprek daarna in het Engels of met handen en voeten voortzetten.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen