Search
Close this search box.
zakendoen in frankrijk culturele verschillen tips

Cultuurverschillen bij Franse bedrijven

Veel Nederlanders kennen Frankrijk, maar dat is dan vaak het Frankrijk van de camping of een weekendje Parijs. Niet bepaald de hardwerkende kant van het grote industrieland dat Frankrijk is. Wanneer je voor het eerst met Franse bedrijven te maken krijgt, zul je merken dat Nederland en Frankrijk op zakelijk gebied nogal verschillen. In dit artikel gaan we in op de cultuurverschillen bij Franse bedrijven.

Hiërarchie

In Frankrijk kenmerken overheid en bedrijf zich door een strakke hiërarchische structuur, die afwijkt van de vlakkere organisatie in Nederland. De voornaamste beslissingen worden in Frankrijk top-down genomen. Dit verschil kan in de praktijk nogal wat problemen opleveren in de communicatie.

Zo kan het ertoe leiden dat bijvoorbeeld een Nederlandse verkoper in Frankrijk te laag in de hiërarchie contact legt, onderhandelt en pas later ontdekt dat hij helemaal opnieuw moet beginnen omdat de ander niet degene is die de beslissingen neemt.

Onze tip: probeer altijd goed te weten te komen wie de beslisser is. Degene die je als eerste aan de telefoon hebt, is in ieder geval niet degene die de beslissingen neemt.

Nadeel van dit type organisatie is de strakke communicatielijn in een Frans bedrijf, een chef heeft het daadwerkelijk voor het zeggen en voor Nederlandse begrippen kunnen de dingen misschien wat lang lijken te duren. Het voordeel is dat men binnen de afdeling goed weet wie wat doet.

De omgangsvormen

De omgangsvormen in Frankrijk zijn formeler en traditioneler dan in Nederland. In de laatste tien jaar is er op het sociale vlak wel wat veranderd. Met name tussen jongere collega’s is het wat losser geworden.

In Frankrijk begroet men elkaar door elkaar een hand te geven, of twee zoenen tussen man en vrouw. Dit is in principe elke keer als je elkaar ontmoet, dus iedere dag bij het komen en gaan.

Andere culturele verschillen zie je ook bij de lunch, die nogal verschilt qua tijd en duur. Fransen nemen meer dan genoeg de tijd voor een langdurige warme maaltijd, Nederlanders vinden dit maar tijdverspilling en eten liever tussen het werk door snel een broodje.

Perceptie van tijd

De verschillen in tijdperceptie zijn ook anders tussen de twee landen. Als je een afspraak hebt met een Fransman, is het niet vreemd als hij te laat komt. Dit is namelijk heel normaal en hier hoef je ook geen excuses voor te verwachten. Ook qua dagindeling en werkpatroon verschilt er nogal wat. Nederlanders doen het liefst zoveel mogelijk tussen 9 en 17, Fransen trekken de tijd uit voor de lunch en eventuele privédingen.

Taal

Hoewel de jongere generatie tegenwoordig wat meer Engels spreekt, is het voor het zakelijke succes toch beter als je probeert om Frans te praten. Het maakt niet uit of je fouten maakt of je uitspraak niet goed is, op deze manier laat je zien dat je respect voor hun cultuur hebt.

Algemene tips bij cultuurverschillen bij Franse bedrijven

Tutoyeren is een no-go!! Spreek een zakelijk contact altijd met vous aan.

Niet verontwaardigd zijn als een zakenpartner te laat aan komt zetten op jullie afspraak

Het geven van een relatiegeschenk is in Frankrijk niet gebruikelijk, en zeker geen fles wijn of iets met je eigen bedrijfslogo. Beter kun je je Franse zakenpartner aan het einde van het jaar bedanken voor de goede samenwerking.

    Vakantiehuizen in Frankrijk
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
    Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen