waarom frankrijk wintersport

Waarom wintersport in Frankrijk de beste keuze is

Veel Nederlanders reizen ieder jaar af voor een wintersportvakantie. Soms wordt de keuze bepaald door een gezellige après ski, maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol in het keuzeproces. Denk daarbij aan de reisafstand, de hoogte van het skigebied, de grootte van het skigebied, etc. In dit artikel geven we aan waarom je naar Frankrijk moet voor de wintersport. Met andere woorden: waarin onderscheiden de Franse skigebieden zich ten opzichte van de andere landen?

Grootste skigebieden ter wereld

Het is misschien niet bij iedereen bekend, maar van de vier grootste skigebieden ter wereld, liggen er drie in Frankrijk. Alleen Aspen (USA) schaart zich daar met een derde plaats tussen. Plek 1 en 2 betreffen respectievelijk Les Trois Vallées (onder andere Val Thorens en Les Menuires) en Portes du Soleil (onder andere Morzine en Avoriaz). Met zo’n 600 kilometer aan pistes, gaat het om bijzonder grote skigebieden. Tot 50 kilometer zijn kleinere skigebieden en tussen de 100 en 200 kilometer wordt als een volwaardig skigebied gezien.

Maar ook met de kleinere skigebieden doet Frankrijk serieus mee. Zo telt het 26 skigebieden tot 50 kilometer aan pistes en 46 skigebieden tot maximaal 100 kilometer aan skipistes. Vaak betreft het pittoreske plaatsjes met veel sfeer. Een omgeving waar met name beginners en gezinnen goed terecht kunnen.

Grote variatie aan skigebieden

In principe zijn in Frankrijk de volgende gebieden aan te wijzen waar in Frankrijk geskied kan worden:
– Alpen
– Jura/Vogezen
– Centraal Massief
– Pyreneeën

Deze gebieden hebben hun specifieke landschapskenmerken. Wil je bijvoorbeeld niet te ver rijden en gaat je voorkeur uit naar een kleiner skigebied? Een keuze voor de Jura en de Vogezen ligt dan voor de hand. Ben je al vaker in de Alpen geweest en is wat verder rijden geen probleem? Dan raden wij aan om zeker eens naar de Pyreneeën te gaan. Gezien de verdere ligging, is dit gebied voor Nederlanders vaak wat ondergewaardeerd. En dat is jammer, want ook de Pyreneeën zijn meer dan de moeite waard.

Sneeuwzekerheid van de skigebieden

Met 32 skigebieden boven de 2500 meter, is er veel keus voor skigebieden met een hogere ligging. Een hogere ligging verhoogt uiteraard de sneeuwzekerheid. Maar daarnaast spelen klimatologische aspecten ook een rol. Zo zijn er gebieden met meer regen dan andere gebieden en waar ondanks een lagere ligging in de winter toch veel sneeuw kan vallen. Waar die gebieden liggen, verschilt echter van jaar tot jaar. Ten slotte is de tijd van het jaar nog van invloed. Tijdens de voorjaarsvakantie is de kans op sneeuwzekerheid het grootst, tijdens de kerstvakantie is die kans minder groot.

Uitgebreide keuze in accomodaties

Frankrijk is een modern land met meer dan goede faciliteiten. Dit geldt voor alle liftinstallaties, die zijn van een bijzonder hoog niveau. Maar ook het aanbod van hotels en appartementen is groot. Vrijwel alle skigebieden zijn ingesteld op het huisvesten van veel toeristen. Hierbij is er voor ieder wat wils. Vergeet daarbij niet om te genieten van de Franse eetgewoonten. Alleen dat is al een reden waarom je op wintersport naar Frankrijk zou moeten. Lekker relaxed lunchen op een terras aan de piste. Of een keuze maken tussen de vele restaurants voor een uitgebreid diner met een goed glas wijn erbij. Als hét wijnland bij uitstek, zou dat eigenlijk niet mogen ontbreken.

Al met al dus genoeg redenen waarom wintersport in Frankrijk de beste keuze is!

Tip: In veel skigebieden zijn ook chalets te huur. Voor nog meer luxe, zijn een aantal daarvan soms uit te breiden met een zogeheten ‘chalet girl’. Er wordt dan voor je gekookt, zodat je nog meer kunt ontspannen tijdens je vakantie. Heerlijk, toch?

Lees hier ook ons artikel: Waarom je al op tijd je wintersportvakantie moet boeken

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen