Zoals elke dinsdag weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat Poubelle.

De uitvinder van de prullenbak is de Fransman Eugène Poubelle, die leefde van 1831 tot 1907. Hij was prefect van Parijs, in het Frans Préfet de la Seine genaamd. In die tijd had een prefect een belangrijkere taak dan de burgemeester, aangezien de prefect zich bezighield met de dagelijkse administratie.

Wat is de oorsprong van het woord poubelle?

Het vele afval in de straten van Parijs was een doorn in het oog voor Eugène Poubelle en hij besloot er wat aan te doen. Hij vond dat het vuilnis niet meer op de straat mocht liggen maar dat mensen het in een grote bak moesten stoppen. Poubelle ondertekende in 1884 een verordening die eigenaars van gebouwen verplichtte om bakken ter beschikking te stellen waar bewoners hun afval in konden doen.

De prefect stelde ook in dat het afval op vaste tijdstippen moest worden opgehaald en dat het afval gescheiden werd. Zo waren er containers voor restafval, voor glas en aardewerk en voor oester- en mosselschelpen. Zodoende legde Eugène Poubelle de basis voor ons huidige afvalsysteem, en dat is dus de logische oorsprong van het woord poubelle.

Al vanaf de introductie van de vuilniscontainer in Parijs, kreeg het voorwerp gekscherend de naam poubelle. Le Figaro, een Franse krant, bekritiseerde het besluit en gaf de prullenbak de naam van de uitvinder ervan.
In 1890 nam de Grand dictionnaire universel du XIXe siècle het woord poubelle op in hun register.

Geef een reactie