Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alles wat je moet weten over de truffel

Het is weer bijna zover: het truffelseizoen! Dit betekent markten waar de nieuwe oogst wordt aangeboden en bijzondere truffelfeesten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de truffel.

Vanaf half november tot en met half maart vindt de oogst plaats en is het dus truffeltijd in Frankrijk! In die periode zijn er speciale markten waar de net geoogste exemplaren verkocht worden. Ook zijn er weldadige truffelfeesten, proeverijen en hebben restaurants speciale menu’s in het teken van de truffel.

In de Franse gastronomie wordt de truffel beschouwd als een ware delicatesse. Groothandels betalen grof geld voor truffels. De prijs van truffels is afhankelijk van het seizoen en de kwaliteit van de truffels. Het varieert van 300 tot 1000 per kilo. Met Kerst kan deze prijs zelfs oplopen tot 1300 euro. 

Een van de belangrijkste en grootste markten in Frankrijk is die in Richerenches (Vaucluse). Meer dan 70% van de totale truffelproductie uit Frankrijk komt hier uit de buurt. ’s Winters is het hét centrum van de zwarte diamant, of de rabasse, zoals de truffel ook wel wordt genoemd.
Men kijkt er streng op toe dat er alleen truffels op de markt te koop zijn die het label appélation d’origine contrôlée hebben. Dit om de kwaliteit te waarborgen.

Er worden niet alleen hele truffels op de markt verkocht. Ook verkoopt men zelfgemaakte producten waar truffel in verwerkt is. Denk dan bijvoorbeeld aan truffelolie, kaas, tapenade.

En dat is nog niet alles wat je moet weten over de truffel

Want wist je bijvoorbeeld dat in de jaren 60 de truffel nog geen luxeproduct was? De truffel werd toen nog gezien als ‘gewone’ paddestoel, en werd zelfs verwerkt in maaltijden op scholen.

De truffel groeit onder aan een truffeleik. Waarom er onder de ene eik wel paddestoelen groeien, en onder de andere niet, is nog steeds een raadsel.

De truffeleik geeft pas na 10 à 15 jaar truffels. Bovendien kent de eik niet meer dan 5 goede oogstjaren. Geen wonder dat truffels zo duur zijn!

Truffels worden gevonden door honden en varkens. Als de paddestoel rijp is, geeft hij een sterke geur af die wordt opgepikt door honden en varkens.

Het is dan overigens aan te raden om een getrainde hond als truffelzoeker in te schakelen. Varkens zijn namelijk zelf ook dol op truffels. Het kan dus zomaar gebeuren dat de gevonden truffel door het varken zelf wordt opgegeten…

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen