Recept notentaart met lavendelhoning

Deze notentaart met lavendelhoning is volgens traditioneel Provençaals recept. Eigenlijk eet men het in de Provence voornamelijk in de herfst en de winter, omdat er dan geen verse vruchten zijn waar je een taart mee kunt bakken. Maar ook in de zomer is dit een heerlijk tussendoortje voor bij de thee of als zoete afsluiter van een maaltijd. De honing in het recept verrijkt de notensmaak. Je kunt het soort noten gebruiken dat je zelf wilt en lekker vindt, of bijvoorbeeld aan het recept pijnboompitten toevoegen.

Lavendelhoning wordt gewonnen uit de nectar van lavendelbloesem. De honing is vrij donker van kleur. Veel mensen vinden de smaak van lavendelhoning heerlijk. Het heeft namelijk een kruidige smaak, daardoor past hij perfect bij deze notentaart. Mocht je geen lavendelhoning hebben, kun je natuurlijk ook gewone honing voor het recept gebruiken

Bereidingstijd: 25 minuten en 40 minuten in de oven 

Voor 8 personen

Recept voor de notentaart

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor het deeg
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • zout
  • water 
Voor de vulling
  • 200 gram walnoten, amandelen en hazelnoten
  • 200 gram (lavendel)honing
  • 3 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • 50 gram walnoten ter decoratie
  • Hak de noten grof
  • Kneed het boter en een beetje zout door de meel en voeg beetje bij beetje 2 eetlepels water toe zodat het een samenhangend deeg wordt
  • Dek het deeg af en laat het een half uur rusten in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200 ºC
  • Meng de honing, crème fraîche, de gehakte noten en 3 eierdooiers in een pannetje op laag vuur en verwarm het geheel
  • Klop 3 eiwitten op en meng ze voorzichtig door het mengsel
  • Rol het deeg uit en verdeel het over een ronde taartbodem
  • Verdeel het honingmengsel over de taartbodem en bak de taart voor maximaal 40 minuten
  • Strooi nog wat walnoten over de taart ter decoratie