Recept brioche

Als het volk geen brood heeft, geef ze dan brioche! Dat zouden de befaamde woorden van koningin Marie-Antoinette zijn geweest. Het Franse volk kwam namelijk in de 18e eeuw in opstand tegen het tekort aan brood en de bizar hoge prijzen ervan. Een wrange uitspraak, want brioche was in die tijd het brood van de rijken in Frankrijk. Later bleek dat ze deze woorden nooit uitgesproken heeft, maar dat het campagne materiaal was van tegenhangers van het Franse koningshuis. Honger, armoe en de luxe levensstijl van het koningspaar waren namelijk een doorn in het oog voor de revolutionairen.

Brioche vindt zijn oorsprong in Normandië. Daar was het vooral bekend als een luxe brood voor de zondag. De naam is afgeleid van het Normandische woord ‘brier’ wat kneden betekent. Het brood kwam rond 1650 in Parijs en veroverde vanuit daar heel Frankrijk.

Soorten brioche

De brioche kent allerlei vormen, variërend van kleine bolletjes, taartvormen en langwerpige broden. Je kunt het zowel gesmeerd met boter of ander beleg maar ook geroosterd eten. Ook wordt het als brood voor in wentelteefjes gebruikt. Bovendien wordt brioche in Frankrijk vaak gegeten met foie gras.

Er bestaan verschillende soorten brioche. Zo maak je Brioche de Verviers met een snufje kaneel, kandijsuiker en rozijnen. De Brioche Parisienne bak je in de vorm van een mannetje door twee bolletjes op elkaar te plaatsen.

Wat is het recept van brioche?

Brioche is een zoet en zacht wit brood dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is maar meer een soort cake. Ter vergelijking met gewoon brood: in brioche zitten ook suiker, eieren en roomboter. Daardoor is brioche ook redelijk lang houdbaar.

Briochedeeg moet lang rusten, minstens zes uur, zodat de boter met de rest van het deeg wat meer samenhang kan krijgen. Het deeg wordt anders namelijk nogal slap en plakkerig. 

De lange bereidingstijd van het deeg zorgt ervoor dat je brioche niet even snel tussendoor bakt. Maar als je de avond ervoor even tijd maakt heb je net wat extras op je ontbijttafel!

 
Recept brioche
Voor 10 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten de avond ervoor, 80 minuten op de dag zelf

Ingrediënten

Recept brioche

  • 280 gram meel
  • 30 gram kristalsuiker
  • 6 gram zout
  • 12 gram bakkersgist
  • 3 middelgrote eieren
  • 225 gram boter
Voor de afwerking:
  •  1 ei + 1 eigeel
  • 1 el water
  • 100 gram parelsuiker
  • Meng in een keukenmachine op de laagste snelheid het meel, de suiker, het zout en daarna de gist
  • Voeg de eieren er beetje bij beetje aan toe en mix op iets hogere snelheid totdat het een samenhangend geheel wordt
  • Zet de keukenmachine weer op de laagste snelheid en voeg de in blokjes gesneden boter toe
  • Bewaar het deeg een uur in de koelkast en verdeel dan het deeg in 10 bolletjes. Verpak ze in vershoudfolie en zet ze 12 uur lang in de koelkast
  • Verwarm op de dag zelf de oven op 30 ºC, zet dan de oven uit en wacht 5 minuten
  • Om het briochedeeg te laten rijzen, leg je een vel bakpapier over de 10 bolletjes en zet de in de oven gedurende 25 minuten
  • Haal het deeg eruit en verwarm de oven op 165 ºC
  • Mix het ei, het eigeel en de eetlepel water in een kommetje en smeer dit met behulp van een bakkwast over de bolletjes. Strooi de parelsuiker erover en bak de brioches af in 20 minuten
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email