Pain perdu met gezouten karamel

Pain perdu betekent ‘verloren brood’: oud brood dat je anders zou weggooien. In Nederland kennen we het onder de naam wentelteefjes, een zoet broodgerecht. Pain perdu is ook wel bekend als French toast in het engels. 
Het is zo’n typisch gerecht wat je niet vaak maakt, maar heel lekker is en bovendien is het zo klaar! Des te meer reden om dit recept voor de pain perdu een keer te proberen. In plaats van de originele pain perdu, die je na het bakken serveert met wat suiker en kaneel, maakten wij ze met gezouten karamel. Heerlijk voor een zondagochtend of gewoon doordeweeks als je oud brood over hebt.

Tip: bak het brood in rondes, zodat het nog warm is als je het eet, dan is het het lekkerst! Als extra ingrediënt zou je bijvoorbeeld ook nog banaan in plakjes erop kunnen leggen.

Ingrediënten

  • 6 sneetjes brood (het liefst niet vers)
  • 2 eetlepels rum
  • 3 eieren
  • 40 cl melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • Voor de karamel:
  • 120 kram kristalsuiker
  • citroensap
  • 50 gram gezouten boter

Recept pain perdu

  • Smelt de suiker voor de karamel in een pannetje met wat citroensap en 2 eetlepels water
  • Voeg de boter toe als de suiker bruin begint te worden en haal de pan van het vuur. Roer de karamel goed door en zet het apart
  • Meng de melk met de suiker en de rum in een ondiep bord
  • Klop in een ander ondiep bord de eieren met een vork los
  • Dompel het brood in de melk (30 seconden aan elke kant), laat uitlekken en dompel ze vervolgens in het losgeklopte ei
  • Verwarm een pan en bak de sneetjes brood zo’n 2 à 3 minuten aan elke kant totdat ze goudbruin en knapperig zijn
  • Verdeel de pain perdu over de borden en giet er wat van de caramel over