Zoek
Sluit dit zoekvak.

Les Mots du Mardi: Déconfinement

Zoals elke derde dinsdag van de maand vind je hier weer les Mots du Mardi, een woord of gezegde uit de Franse taal om zo wat Frans te leren of bij te spijkeren. Deze week is dat déconfinement. Vind hier alles over wat déconfinement eigenlijk betekent.

Wat betekent déconfinement?

Déconfinement komt van het werkwoord se déconfiner, wat uit een lockdown gaan betekent. Frankrijk bevond zich vanaf 17 maart in een lockdown, de confinement in het Frans. Vanaf afgelopen 11 mei komt Frankrijk langzaam uit de situatie van een lockdown, de confinement

Hoe gebruik je déconfinement?

Déconfinement is een zelfstandig naamwoord, afgeleid van het werkwoord se déconfiner. Je kunt ze allebei gebruiken om aan te geven dat er uit een confinement gegaan wordt, alleen wel op een verschillende manier:

J’attends avec l’impatience le jour où le pays commence de se déconfiner: ik wacht met smart op de dag dat het land uit de lockdown gaat.

Le déconfinement débutera en France le 11 mai: Frankrijk gaat de lockdown vanaf 11 mei afbouwen.

 

De déconfinement in Frankrijk

In de Franse social media was eerst de hashtag #confinement trending, op dit moment is dat #deconfinement. Laten we hopen dat de hashtag #reconfinement (als het land wéér in lockdown gaat), niet ook trending gaat worden.. 

In Frankijk wordt de Franse politicus Jean Castex, ook wel ‘Monsieur Déconfinement’ genoemd. Hij is namelijk de coördinator die de strategie heeft bedacht en uitgewerkt om de lockdown in Frankrijk langzamerhand af te bouwen.

Vanaf 11 mei wordt in Frankrijk de strikte lockdown progressief afgebouwd. De departementen zijn verdeeld in groene en rode zones. In de groene zones gaan alle versoepelingen van kracht, in de rode zijn er nog steeds strenge maatregelen geldig. Na de versoepelingen, kijkt de Franse regering begin juni of het mogelijk is om nog meer versoepelingen door te voeren. 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen