Zoeken
Sluit dit zoekvak.
gustave eiffel parijs

Ontdek het Parijs van Gustave Eiffel

Parijs en de Eiffeltoren; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen de bewoners van Parijs voor het eerst werden geconfronteerd met de toren, tijdens de Wereldtentoonstelling in 1889, stuitte de creatie van Gustave Eiffel op felle kritiek en weerstand onder de locals. Maar gaandeweg wist het imposante bouwwerk de harten van zowel de Parijzenaren als de rest van de wereld te veroveren. 

9 plekken in Parijs waar Gustave Eiffel zijn stempel op heeft gedrukt

Wat veel mensen niet weten, is dat Eiffels nalatenschap niet beperkt is gebleven tot zijn beroemde toren. Als je door de straten van Parijs dwaalt, ontdek je nog veel meer andere iconische gebouwen en plekken waar deze ontwerper zijn stempel op heeft gedrukt.

1) Een mythische plek in de Franse hoofdstad is Le Paradis Latin; het oudste cabaret van Parijs in het 5e arrondissement. Ooit door Napoleon opgericht en gerenoveerd door Gustav Eiffel. Tegenwoordig is het een plek waar eigentijdse revues worden opgevoerd, tussen metalen zuilen en hoge plafonds. Kijk hier wat er op dit moment speelt in Le Paradis Latin.

2) In het 9e arrondissement vind je Le Shack, een coworkingplek waar de bureaus baden in het licht. Ooit waren hier de ruimtes van de drukkerij Calman-Lévy. De metalen structuur van het pand werd in 1872 gebouwd door Gustav Eiffel. Inmiddels komen hier geschiedenis en heden samen: het werkende leven in een historisch kader. Je kunt er ook terecht voor de lunch.

3) Passerelle de l’Avre is een verborgen juweeltje. De 450 meter lange loopbrug verbindt het Bois de Boulogne met het Domain National Saint-Cloud. Op het eerste gezicht lijkt het een wandelpad, onderdeel van de langeafstandsroute GR1. Maar schijn bedriegt: onder je voeten bevindt zich een ingenieus staaltje negentiende-eeuwse techniek. De brug, vroeger een aquaduct, had als doel: het lessen van de dorst van westelijk Parijs. Sta je nu op de brug dan doemt in de verte het silhouet op van… de Eiffeltoren.

4) Warenhuis Le Printemps Hausmann was een van de eerste openbare gebouwen in Parijs met een duidelijk zichtbare metalen structuur. Check vooral de 7e verdieping. Twee doorzichtige glazen koepels in Eiffelstijl sieren het plafond: Coupole Binet en Coupole Charras gebouwd in 1910. De Pont d’Argent uit de jaren ‘30 verbindt beide koepels en komt uit op een terras met panorama uitzicht.

5) Eiffel heeft ook zijn naam verbonden aan een ander warenhuis: La Samaritaine bij Pont Neuf. Hét toppunt van Art Nouveau en Art Deco. De zichtbare versierde metalen structuur en de gebeeldhouwde smeedijzeren trappen werden door hem gemaakt.

6) Weinig mensen weten het, maar de brug Buttes-Chaumont is ook het werk van Gustave Eiffel. De brug, opgetrokken uit rode baksteen en groen metaal, verbindt de Porte Sécretan met de Buttes Puebla et Fessart en was vroeger een verkeersbrug.

7) In 1881 ontwierp Gustave Eiffel, op verzoek van Bartholdi, het ijzeren geraamte van het Vrijheidsbeeld. De metalen structuur was licht en flexibel en er werden 80 ton koperen platen aan bevestigd om het omhulsel van het standbeeld te vormen. Voordat het werd ontmanteld en naar de Verenigde Staten getransporteerd, werd het in Parijs in elkaar gezet. Het Musée des Arts et Métiers bewaart een replica van het standbeeld, evenals een schaalmodel (1/16e) van het standbeeld in hout, gips en ijzer. Het museum herbergt ook een collectie foto’s en voorwerpen met betrekking tot het Vrijheidsbeeld.

8) Eiffel is nauw verbonden met de voorstad Levallois Perret. Hier richtte hij de werkplaatsen van Gustave Eiffel & Cie op, waar de onderdelen voor de Eiffeltoren werden gemaakt. Hoewel de werkplaatsen er niet meer zijn, kun je nog steeds het Place Gustave Eiffel bezoeken en de muurschilderingen en trompe l’oeil over Eiffel bewonderen. Gustave zelf ligt begraven op het kerkhof aan de Rue Baudin in Levallois-Perret. Zijn tombe staat gericht naar de Eiffeltoren. 

9) De Eiffeltoren mag aan dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. La dame de ferre rijst majestueus op in het 7e arrondissement. Dit 314 meter hoge staaltje van technisch vernuft (excl. antenne) werd in recordtempo opgetrokken: in 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen. Oorspronkelijk was de toren gedoemd tot sloop, maar Gustave Eiffel transformeerde het tot een belangrijke radiozender tijdens de WOI. 

Tegenwoordig lokt de toren miljoenen bezoekers. Overdag geniet je er van de adembenemende uitzichten tot 65 kilometer ver. In de avond betovert ze de stad met haar fonkelende lichtspel. Bezoekerstip: vermijd wachtrijen door vroeg te arriveren of online te boeken.

PS: Geen tijd om naar Parijs te gaan? Ga dan naar Eiffel, de musical. Het verhaal neemt je terug naar de laatste decennia van de 19e eeuw. Parijs is het epicentrum van artistieke, wetenschappelijke en technologische vooruitgang. Ingenieur Gustave Eiffel koestert een ambitieuze droom. Hij wil een meesterwerk scheppen dat zijn naam voor eeuwig vereeuwigt: een toren die de skyline van Parijs domineert. 

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen