Search
Close this search box.

Shoppen in leukste warenhuizen van Parijs: les Grands magasins

Shoppen in de grootste warenhuizen van Parijs

Naast de wereldberoemde Eiffeltoren verschenen in het 19e-eeuwse Parijs ook de eerste grote warenhuizen; Galerie Lafayette, Le Printemps, Le Bon Marché en La Samaritaine. Hun komst zorgde voor een revolutie in de detailhandel en leidde in korte tijd tot een fundamentele verandering in het consumentengedrag. Het consumentisme werd geboren: een levensstijl met de lust tot kopen als belangrijkste levensdoel. Winkelen werd een vorm van vrijetijdsbesteding. Inmiddels, meer dan honderd jaar later, is ‘le shopping’ een hobby geworden en zijn ‘les grands magasins’ toeristische attracties, die je bij een bezoek aan de Franse hoofdstad zeker gezien moet hebben.

Le Bon Marché

Le Bon Marché, het eerste warenhuis dat in 1852 in Parijs werd geopend, is gelegen in de wijk Saint-Germain des Près aan de linkeroever van de Seine. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld, maar destijds de eerste detailhandel met verschillende afdelingen, met eigen kassa’s en toonbanken binnen één gebouw. En revolutionair: de eerste winkel met een breed assortiment aan artikelen. Le Bon Marché bestaat nog steeds en is tegenwoordig een luxueus warenhuis, waar Parijzenaars vaste klant zijn. De winkel staat met name bekend om de grote collectie linnengoed en de enorme serviesafdeling, waarmee Franse families hun tafels decoreren. Volgens een inwoner van de stad moet je echt naar ‘le grand epicerie’, een super chique supermarkt binnen Le Bon Marché. ,,Hier vind je de meest lekkere producten: van de heerlijkste broden tot de lekkerste thee. Je ziet er omaatjes met geld hun boodschappen doen en thuis laten bezorgen. Alle chique en elegante topmerken zijn er te vinden. Bovendien is het exclusiever en minder populair bij toeristen.” 

shoppen warenhuizen parijs

Galerie Lafayette

Aan de Boulevard Haussmann vind je het beroemde warenhuis Galerie Lafayette; bestaande uit verschillende panden, nog steeds in de oorspronkelijke staat. Toen de galerie werd geopend, waren voorzieningen als toiletten, restaurants, roltrappen en liften een nouveauté. In zo’n omgeving breng je makkelijk een paar uur door, zonder last te hebben van lekkere trek of slecht weer. Al ronddwalend springt de spectaculaire art-deco koepel van glas en staal meteen in het oog; een prachtig plafond dat het warenhuis cachet geeft. Tijdens de kerstperiode staat of hangt er onder deze schitterende koepel een enorme kerstboom, die de aandacht trekt van duizenden bezoekers. In elk geval 50.000 per dag, waaronder veel Chinese en Amerikaanse toeristen.

shoppen warenhuizen parijs

Le Printemps

Aan diezelfde Boulevard Hausmann ligt Le Printemps – sinds 1865 – een warenhuis dat vooral bekend is vanwege de verkoop van kwalitatief hoogwaardige stoffen en avant-gardistische mode. Het was de eerste winkel met elektrische verlichting. Tegenwoordig vind je hier alle grote luxe-, confectie- en haute couturemerken. Ook drink je op de bovenste verdieping een drankje met uitzicht op Parijs en de Eiffeltoren. Wist je dat de winkel 1,5 miljoen meer bezoekers trekt dan de beroemde toren? Zo’n 7,5 miljoen per jaar!

La Samaritaine

Na een jarenlange renovatie (15 jaar!) is het bekende warenhuis La Samaritaine sinds dit jaar weer open voor bezoekers. LVMH-topman Bernard Arnault (o.a. Louis Vuitton) besloot om het pand aan de Seine te renoveren en investeerde 750 miljoen euro. Uiteindelijk heeft het warenhuis de grandeur van weleer teruggekregen, met het beroemde glazen dak en de herkenbare art nouveau gevel. Naast de winkelruimte van 20.000 vierkante meter met veelal chique merken, vind je er ook een hotel, een kinderopvang, twaalf restaurants, een schoonheidssalon en een spa. En helemaal op de bovenste verdieping is het heerlijk toeven aan de champagnebar met kaviaar…

Betoverende kerstetalages

Tijdens de kerstperiode ondergaan de etalages van ‘les grands magasins’ een magische metamorfose. Elk jaar creëren de winkels achter hun vitrines originele en betoverende universums, met elk een eigen thema, bedacht en ontworpen door bekende decorateurs. Zes weken lang trekken de feeërieke etalages met bewegende poppentheaters en tekenfilmscènes miljoenen nieuwsgierigen aan. Voor kinderen worden zelfs speciale opstapjes gemaakt om zo dicht mogelijk bij de kleurrijke en bewegende etalages te kunnen komen.

leukste warenhuizen parijs
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen