Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Languedoc: prachtige bestemming voor je volgende vakantie

Languedoc is een streek die tegenwoordig onderdeel is van de regio Languedoc-Roussillon en het grotere Occitanië. Het ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Westelijke Middellandse Zee en kent een heelijk warm klimaat. De hoofdstad van deze regio is de prachtige stad Montpellier. Maar waarom is het de moeite waard om vanaf Utrecht zo’n 11 uur in de auto te zitten om dit deel van Frankrijk te bezoeken? In dit artikel vertellen wij meer over de Languedoc en waarom het een ideale bestemming is voor je volgende vakantie.

Klimaat

De meeste vakantiegangers willen een warme vakantiebestemming. Voor wat betreft de Languedoc is dat absoluut van toepassing. Het is een van warmste gebieden van Frankrijk. Vanaf half april tot en met oktober komen de gemiddelde maximale temperaturen hier op minimaal 20 °C uit. In de warmste periode juli en augustus loopt dat zelfs op tot 29 °C. Direct aan de kust is het veelal wat zonniger terwijl het in de bergen logischerwijs wat koeler kan zijn. De dalen kennen daarentegen weer wat meer neerslag.

Stranden

Een andere reden waarom je een heerlijk vakantie in de Languedoc kunt beleven, is dat het beschikt over mooie stranden. Diversen daarvan onderscheiden zich door duidelijk andere kenmerken dan de standaard stranden. De 3 mooiste locaties willen wij hier niet onbenoemd laten.

Zo zijn er bijvoorbeeld diverse prachtige stranden ten zuiden van de badplaats La Franqui. Het dichtstbijzijnde strand is daar La Plagette. Dit is een klein door de rotsen beschut strand. Iets verderop vind je Leucate Plage, een mooi breed zandstrand om bijvoorbeeld met het gezin heen te gaan.

Een andere mooie locatie is ten zuiden van Sète tussen de Middellandse Zee en de Etang du Thau. Hier is een strandwal veranderd in een meer dan 10 kilometer lange zandtong. Door deze verandering is een prachtig lang zandstand met duinen ontstaan.

Ten slotte is er iets ten zuiden van Le Grau-du-Roi een toch wel spectaculair strand te vinden, te weten plage d’Espiguette. Dit strand heeft over een lengte van zo’n 5 kilometer een minimale breedte van maar liefst 500 meter. Door de brede duinlijn, waan je je op dit strand met een beetje fantasie in een soort woestijn.

Zuid-Frankrijk

Natuurparken

Het Parc national des Cévennes is waarschijnlijk het bekendste natuurpark van de Languedoc. Dit zuidelijk gebied van het Centraal Massief kenmerkt zich door een ruig en ongerept bergachtig landschap met vele beekjes en rivieren. Ook de bijzondere flora en fauna maken een bezoek aan dit gebied zeer de moeite waard. Niet voor niets is het opgenomen op de lijst van de Unesco-biosfeergebieden. Naast wandelen kun je er bijvoorbeeld de druipsteengrot van Aven Armand bezoeken. Onder andere met een treintje daal je bijna 200 meter af naar de zogeheten zaal met circa 400 van de grond omhoog gegroeide druipsteenkegels (stalagmieten). Mocht je een wandeling overwegen, dan is het een aanrader om delen van het zogeheten Stevensonpad te lopen. Dit ‘pad’ van bijna 500 kilometer lengte met wit-rode markering, voert je over eeuwenoude paden, bergruggen, valleien en vulkanen langs beekjes en rivieren.

Op zo’n 25 kilometer ten noorden van Narbonne ligt op de rand van het Centraal Massief Parc naturel régional du Haut-Languedoc. Dit heuvelachtige gebied met valeien en kloven leent zich uitstekend voor trek- of wandeltochten. Daarnaast zijn er ook wijngaarden te vinden. Vergeet daarbij niet om het mooie dorpje Olargues aan te doen. Dit dorp ligt in het hart van het park en heeft nog steeds zijn middeleeuwse karakter behouden. Niet voor niets behoort dit dorp tot 1 van de 150 mooiste dorpen van Frankrijk.

languedoc vakantie

Gorges du Tarn is een schitterende kloof en zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Deze tussen twee grote droge kalkplateaus gelegen kloof is op sommige stukken wel 500 meter diep en strekt zich uit over een afstand van zo’n 50 kilometer. Het ligt niet ver bij Parc national des Cévennes vandaan. Op de rivier de Tarn kan men geweldig kanoën. Vanaf het water komen daarmee de spectaculaire steenpartijen nog beter tot z’n recht.

Steden, bruggen, kanalen en gebouwen

Mooiste grote stad van de Languedoc dat tijdens je vakantie een bezoekje waar is, is toch wel Montpellier. In deze echte studentenstad, 1 op de 5 inwoners is student, kun je uitstekend winkelen. Met name de oude binnenstad is adembenemend mooi met smalle straatjes en pittoreske pleinen met vele terrasjes. Bovendien ligt deze stad niet ver van de kust. Een bezoek aan deze stad kan dan ook prima gecombineerd worden met een dagje naar het strand.

Niet ver ten oosten van Montpellier ligt het middeleeuwse stadje Aigues-Mortes. Als je door dit stadje loopt, waan je je daadwerkelijk in middeleeuwse sferen. Leuk om te doen is het beklimmen van de oude stadsmuur. Vanaf deze stadsmuur heb je een mooi verhoogd zicht op het stadje. Maar daarnaast kun je ook de beroemde zoutvlakten zien. Deze in bepaalde periodes van het jaar roze gekleurde zoutbassins, zijn een lust voor het oog om naar te kijken.

Pont du gard is een schitterend Romeins aquaduct dat later uitgebreid is tot brug. Het stamt uit de eerste eeuw na Christus. Oorspronkelijk diende het om water over een afstand van 50 kilometer naar Nîmes te transporteren. Tegenwoordig staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

languedoc vakantie

Canal du Midi is een 250 kilometer lang kanaal vanaf Sète aan de Middellandse Zee naar Toulouse. Vanaf Toulouse ontsluit dit kanaal zich op Canal de Garonne. Hierdoor is er een verbinding mogelijk gemaakt tussen de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje ten westen van Bordeaux. Het Canal du Midi is een uniek kanaal met sluizen, aquaducten en een tunnel. Om die reden is het kanaal midden jaren 90 op de Unesco Werelderfgoedlijst gezet. Veel watersportliefhebbers benutten het kanaal om er met hun boot vakantie te vieren.

TIP: Wilt u meer te weten komen over de mogelijkheden van een prachtige kanaaltocht over Canal du Midi? Klik hier voor meer informatie over een kanaalcruise met de boten van onze partner Nicols.Ben je in de buurt van Narbonne, dan vind je ten zuidwesten van deze stad de prachtige abdij Sainte-Marie de Fontfroide. Dit middeleeuwse kloostercomplex uit 1093 na Christus bevindt zich in uitmuntende staat. De tuinen van de abdij nodigen uit voor een heerlijke wandeling. Geniet daarbij van de stilte en de geur van rozen. Verwen jezelf daarna met een lunch of diner in het inpandige restaurant.

Wijngaarden

Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat de Languedoc-Roussillon het grootste wijngebied van Frankrijk is. Vooral dankzij het prima klimaat en de gunstige bodemgesteldheid, lukt het om daar de lekkerste wijnen te produceren. Overal zijn er wijngaarden te vinden. De meeste ervan kun je ook bezoeken. Veelal beschikken deze wijngaarden over een winkeltje waar je de wijn ook kunt proeven. Dezelfde wijnen worden tevens in de restaurants en op de terrasjes in de nabijgelegen dorpen en stadjes aangeboden. Een beter excuus om tijdens je volgende vakantie ergens op een terrasje in de Languedoc te gaan genieten van deze heerlijke wijnen is er niet!

Vind campings in de Languedoc

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen