Recept Provençaalse groente tian

Voor de liefhebbers van de mediterraanse keuken is dit een heerlijk recept. Niet ingewikkeld om te maken en alle ingrediënten kun je gewoon in Nederland krijgen. In principe gebruik je dezelfde groente als voor een ratatouille. De groente tian is een typisch ovengerecht, dat langzaam moet stoven. Het is dus geen recept dat even snel op tafel wordt getoverd, dus houd daar rekening mee.

Oorsprong tian

Het gerecht ontleent zijn naam aan de ‘tian’: een grote ovenschaal die gemaakt is van aardewerk of terracotta. Deze stoofpot gebruikt men in de traditionele Provençaalse keuken om gerechten in te stoven. 

Je kunt er eventueel nog meer groentesoorten aan toevoegen, bijvoorbeeld ui, aardappelen of paprika. Let er dan wel op dat je de tomaten en paprika niet achter elkaar schikt, zodat je mooi de kleuren afwisselt. Omdat de groenten om en om in de tian gaan, is het handig om ze op gelijke dikte uit te zoeken in de winkel. 

Recept groente tian

Voor 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiding en 50 minuten in de oven

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 3 romatomaten 
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes oregano
  • 1 knoflookteentje
  • olijfolie
  • peper en zout
 
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en was de groenten
  •  Snijd de uiteinden van de courgettes en de aubergines
  • Snijd alle groenten in ringen van ongeveer een halve centimeter dik
  • Was en droog de kruiden
  • Wrijf de ovenschotel in met een door de helft gesneden knoflookteentje en giet er een beetje olijfolie in
  • Schik de plakjes van de tomaten, courgettes en aubergine in afwisselende kleuren in de ovenschaal
  • Bestrooi de groente met wat peper en zout en met de verse kruiden
  • Besprenkel  de schotel voor 45 à 50 minuten in de oven
  • Serveer de groente tian als deze nog warm is, maar het is ook nog erg lekker als het gerecht koud is