Gooi je wijn in het diepe!
Wijn opslaan in grotten of in kilometers diepe mijnen? Het kan altijd nog gekker.
Ga je deze zomer op visvakantie aan de Atlantische Oceaan? Dan zou je wat flessen kunnen ophengelen voor de kust van Bretagne of ter hoogte van Baskenland. Diverse Champagnes, wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne en Val de Loire liggen hier tien tot negentig meter diep ondergedompeld in hokken, gewiegd door het ritme van de oceaan. Onder water lijkt de ideale plek voor rijping van de wijn. Althans, volgens wijnmakers die experimenteren met deze manier van vinificatie. Een mooi verkoopverhaal of is er wetenschappelijk bewijs?
Smaaksensatie
Je kent ze wel, die succesverhalen van goed bewaarde flessen, ooit teruggevonden in een oud scheepswrak. Zes jaar terug stuitten duikers nog op 162 flessen Champagne, rustig liggend op de bodem van de Baltische zee. Deze lagen in het ruim van een, in 1840, gezonken schip. Je vraagt je toch af of dit goedje nog te drinken is. Professionele sommeliers waagden zich aan de twijfelachtige lading en waren verbluft over de smaak: van alle flessen waren er nog 79 intact! Dat zal een bijzonder proeverijtje zijn geweest.
Beter dan een klassieke wijnkelder?
Maar waarom doen wijnmakers al die moeite hun flessen tientallen meters diep af te laten zakken? Begeleid door professionele duikers, in hokken met betonblokken? Volgens leveranciers van onderwater-wijn zorgt de eeuwige duisternis, constante temperatuur (13 graden) en het bijna volledig ontbreken van zwaartekracht en zuurstof voor de ideale rijping. Verder zijn ze lyrisch over de complexiteit, de zachte en rondere smaak en de diepe kleur van de wijn, die na maximaal een jaar wordt opgevist.
Ook sommeliers en wijndeskundigen zijn positief. Onder water rijpt wijn veel langzamer en geleidelijker dan aan land. Bovendien zou de druk van het water (6 bar) beter zijn dan die van een klassieke wijnkelder.
Inmiddels hebben zo’n zestig sterren restaurants de onderwater-wijn op hun menukaart staan. Wat schelpen op de fles, het mooie verhaal en een bijzondere smaak doen de rest.
PS: voor wie dacht dat het niet gekker kon: in Spanje wordt nagedacht over een wijnkelder in de ruimte! Om te onderzoeken wat zero zwaartekracht en zero zuurstof voor impact heeft…