kersttradities frankrijk

Kerst in Frankrijk: 10 regionale kersttradities

Elk land heeft zijn unieke kersttradities. Zo ook Frankrijk. Maar oh la la… om nou één traditie te noemen? Dit land is zo uitgestrekt, elke regio kent daardoor zijn eigen culinaire verrassingen, eeuwenoude gebruiken en bijzondere kerstrituelen. Ok, de oesters, foie gras en bûche de Noël staat bijna bij iedereen op tafel. Maar wist je dat ze in de Bourgogne met name slakken eten? En dat in Franche-Comté een goede fee bij de mensen aanklopt? Elke streek viert de feestdagen op z’n eigen manier. We zetten de kerstgebruiken van 10 regio’s in willekeurige volgorde voor je op een rij. En route voor een fascinerende kerstreis door Frankrijk!

Alle regionale Franse kersttradities

1. Provence

In de Provence houden mensen wel van zoetigheid. De traditie van de ’13 desserts’ is hier hét hoogtepunt van de kerstavond. Na een uitgebreid diner worden dertien nagerechten tegelijk geserveerd – twaalf voor de apostelen en één voor Jezus. Van rozijnen tot nougat, elk dessert heeft een betekenis. De hapjes staan drie dagen op tafel en gasten behoren elk dessert te proeven. Deze zoete traditie is springlevend onder Provençaalse families, en heeft de populariteit van de nachtmis ver overtroffen!

2. Lotharingen

In het oosten van Frankrijk brengt niet de Kerstman, maar Sinterklaas de cadeautjes. Hé, deze oude baas is ons welbekend. Alleen zetten de Franse kinderen hun schoen op 6 december, de naamdag van Saint Nicolas. Naast de schoen staat steevast een drankje voor de Sint en een wortel voor zijn trouwe ezel. Saint-Nicolas wordt vergezeld door ene Père Fouettard: hij weet welke kinderen ondeugend zijn geweest. 

3. Gironde

Kerstvuren zie je wel vaker in Frankrijk, maar de vreugdevuren in het departement Gironde zijn beroemd. In de kerstnacht vieren de mensen uit deze regio ‘Halha de Nadau’; een eeuwenoude traditie waar reusachtige vreugdevuren de nachtelijke hemel verlichten. Ook trekken families zingend met fakkels langs de velden, om hun oogst te beschermen. Dus met die magische kerstsfeer zit het wel goed in de Gironde.

4. Franche-Comté

In de regio Montbéliard is het niet de Kerstman, maar de goede fee Tante Arie die de harten van kinderen sneller doet kloppen. Verkleed als boerin en vergezeld door haar ezel, brengt ze snoepgoed naar brave kinderen. Een sprookjesachtige traditie, gebaseerd op een lokale legende.

5. Elzas

De Elzas staat natuurlijk bekend om zijn kerstmarkten, maar heb je wel eens gehoord van de adventskrans met vier kaarsen? Elke zondag in december wordt een nieuwe kaars aangestoken, als symbool van hoop en licht in de donkere winterdagen. De krans staat symbool voor een cyclus, die zich steeds vernieuwd. Tijdens het ontsteken van de kaarsen komen families samen om kerstversiering te maken en koekjes te bakken. Zo wordt de adventstijd in de Elzas een periode van warmte en gezelligheid.

6. Bourgogne

Terwijl de rest van Frankrijk zich tijdens de feestdagen tegoed doet aan gerookte zalm en foie gras, kiezen de Bourgondiërs voor een meer onconventioneel kerstvoorgerecht: slakken! Deze delicatesse, gemarineerd in peterselie, is een onmisbaar onderdeel van het kerstmenu. De slakken zijn in allerlei vormen en maten aan de Bourgondische feestdis te vinden.

7. Normandië

In Normandië komt de kerstmagie tot leven met een bijzonder ritueel op kerstavond. Dan legt men een houtblok in de open haard, aangestoken met de as van vorig jaar. Het oudste familielid heeft de eer om het vuur aan te steken, terwijl de kinderen de boomstam vragen om cadeautjes te brengen. Na het uitpakken van de verstopte geschenken, verzamelt de familie zich rond het vuur en vertelt elkaar verhalen. Tenminste, als de kinderen niet op hun telefoon kijken 😉

8. Champagne-Ardennen

In het noorden van Frankrijk, op de grens met de Belgische Ardennen, wordt voor de middernachtmis een zoete traditie in stand gehouden. Vroeger at men een ‘bourde’, een langwerpige brioche versierd met ronde cirkels op de korst. Tegenwoordig genieten de bewoners vlak voor de mis van knapperige wafels. Misschien onder invloed van de Belgen en hun wafels? In elk geval proberen de lokale bakkers de nostalgische ‘bourdes’ weer nieuw leven in te blazen, waardoor oude en nieuwe tradities samenkomen.

9. Bretagne

Als op kerstavond de klok middernacht slaat, zou je in Bretagne het klokgelui horen van verzonken steden. Ook stijgen de menhirs uit de aarde op om te drinken uit een waterbron. Op hun standplaats hebben ze een schat achtergelaten, maar je moet wel snel zijn, voordat de menhirs terugkeren! Ook de bûche de Noël vindt z’n oorsprong in deze streek. Vroeger was het letterlijk een groot stuk, langzaam brandend, hardhout. Voordat de boomstam werd aangestoken, besprenkelde men er wijwater en zout over. Het branden kon meerdere dagen duren, en was vooral bedoeld om kerstavond na de mis te verwarmen. Aan de sintels werden geneeskrachtige eigenschappen toegedicht…

10. Savoie

Lang geleden had de Savoie zijn eigen versie van de Kerstman: ‘Père Chalande’. Een oude man met een lange witte baard en een puntmuts, die door de schoorsteen kwam om cadeautjes af te leveren. Vandaag de dag is ‘Père Chalande vervangen voor Père Noël, maar één ding is altijd  gebleven: heerlijke donuts gevuld met kweepeer- of appelcompote. Bon appétit!

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol AlgemeenBol Algemeen