Ieder najaar vind je in de Franse supermarkt de zogenaamde Foires aux vins. Dit betekent dat de supermarkten speciale aanbiedingen en kortingen hebben op geselecteerde wijnen. Ook vaak top domaines en châteaux. De meeste grote hypermarchés hebben een sommelier in dienst, die je om advies kunt vragen.

In de jaren ’70 kwam E.Leclerc met het idee van de foires aux vins. Intussen hebben eigenlijk alle andere supermarkten in Frankrijk zich hierbij aangesloten. Vroeger waren er slechts enkele bekende Bordeaux in de aanbieding, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig zijn er steeds meer soorten wijn in de caves te vinden, en gaan de slijters en supermarchés mee met de laatste ontwikkelingen. Dit betekent dat er steeds meer natuurwijnen, kleine wijnhuizen, vegan en internationale wijnen in de aanbieding te vinden zullen zijn.

Met drie goede wijnjaren in de verkoop en superaanbieding, voorspellen de Foires aux vins niets dan goeds!
Waar moet je op letten tijdens deze zogenaamde wijnbeurzen? En welke wijnen kun je het beste kopen?

Wat is er nieuw in 2019?

Biologische wijnen nemen steeds meer een belangrijkere en exclusievere plek in.
Het label HVE (Haute Valeur Environnementale). Dit label staat niet voor biologisch of biodynamisch, maar het meet de impact op het milieu. Dat wil zeggen: het behoud van de biodiversiteit, de bescherming van watervoorraden en weinig gebruik van pesticiden en kunstmest. Vaak gebeurt dit door op de wijngaarden struiken te planten ter bescherming.
Resistente druivenrassen. Deze druivenrassen zijn speciaal ontworpen omdat ze goed weerstand bieden aan ziekten, en dan voornamelijk schimmelziekten. Helaas maken deze druivenrassen op smaakgebied nog niet echt veel indruk.

Welk wijnjaar kun je het beste kopen?

Elzas: Vergeet 2016 en leef je uit met flessen uit 2017. Hoewel de wijnoogst van 2017 in Frankrijk helaas een stuk lager uit viel, is het toch aan te raden om voor een wijn uit 2017 dan uit 2016 te gaan. De magere oogst zorgde ervoor dat de wijnen uit de Elzas zeldzaam zijn, maar ze zijn fris van smaak. Anderzijds kun je ook wijnen uit 2018 inslaan, dit was namelijk een super vruchtbaar jaar.

Bordeaux: Ondanks de vorst en de hagel die deze regio vanaf 2015 plaagden, is elk wijnjaar aan te raden. Vooral 2016 had een goede kwaliteit druiven.

Bourgogne & Beaujolais: In 2016 was er een magere oogst door vorst. Richt je dus op 2017, en vooral op 2018. De vroege oogst in 2018 zorgde voor een goede kwaliteit.

Corsica: Met name de wijnen uit 2018, vol en evenwichtig van smaak, zijn de moeite waard om te kopen.

Jura: Na meerdere moeilijke jaren en een schamele oogst, zorgde een zonnige zomer in 2018 voor overvolle wijnranken.

Loire: Ook hier is 2018 weer een top jaar. De mega oogsten resulteerden in een soepele witte wijn en een fruitige rode wijn die je niet wilt missen.

Provence & Languedoc-Roussillon: Daarentegen was het wijnjaar 2018 in deze regio nogal wisselend van kwaliteit. Koop dus flessen wijn die afkomstig zijn uit 2017.

Rhône: De rode wijnen uit 2016 zijn wat aromatischer en krachtiger van smaak dan die uit 2017 en 2018.

Savoie: 2017 gaf door de vorst maar weinig druiven, maar wel van hele goede kwaliteit. Ook in de Savoie blijkt 2018 een groots wijnjaar. Vooral de rode wijn uit dit wijnjaar is een aanrader.

Zuidwesten: 2016 en 2018 zijn allebei mooie jaren. Deze zijn kwalitatief beter dan 2017.

Geef een antwoord