Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke wijn moet je kiezen in een Franse supermarkt?

Wie wel eens voor de enorme schappen wijn in de Franse supermarkt heeft gestaan, herkent dit: welke wijn moet je kiezen? Heel logisch want er is teveel keuze en je ziet door de bomen het bos niet meer. Dus hoe kies je nou een goede, maar ook betaalbare wijn?

Foire aux vins

Ben je rond september/oktober in Frankrijk? Ga dan zeker naar de supermarché, want ieder najaar pakt elke Franse supermarkt uit met zijn eigen Foire aux vins. Dit betekent dat de supermarkten speciale aanbiedingen en kortingen hebben op geselecteerde wijnen, ook vaak van top domaines en châteaux. De meeste grote hypermarchés hebben een sommelier in dienst, die je om advies kunt vragen. Kijk op de website van La Revue du vin de France voor de data van de komende Foire aux vins.

Crémant

Champagne is natuurlijk heerlijk, maar is ook in de supermarché vrij duur. Gelukkig wordt er in Frankrijk ook een alternatief geproduceerd, de zogenaamde crémant. Dit zijn ook bubbels en zijn een fractie van de prijs van een fles champagne en zeker de moeite waard.

Vermijd bekende wijnhuizen

Loop met een grote boog om de wijnen uit de meest bekende gebieden en van de bekendste wijnhuizen heen. Probeer juist een goed geprijsde wijn van een regio die je misschien niet zo snel zou kiezen, deze zijn goedkoper en doen qua kwaliteit zeker niet onder voor een bekende wijnstreek.

Bordeaux en Bourgogne

Weet je niet welke wijn je moet kiezen in de Franse supermarkt en ben je geneigd om een klassieke Bordeaux of Bourgogne te kopen? Laat deze vooral staan! De hypermarché verdient hierop de grootste marge, maar het zijn meestal kwalitatief niet de allerbeste flessen van dat jaar.

Laat je niet verleiden door te aantrekkelijke stuntprijzen

Mocht je bij een té aantrekkelijke aanbieding denken dat het te mooi is om waar te zijn, laat je verstand dan spreken en laat je vooral niet verleiden.

Medailles

Op heel veel flessen wijn staan zogenaamde medailles, prijzen die zijn uitgereikt. Dit biedt echter geen enkele garantie, aangezien het vaak om kleine wedstrijden en concoursen gaat die helaas niets zeggen over of een wijn echt lekker is of niet.

€ 4 grens

Hanteer de €4 grens: is een wijn onder de 4 à 5 euro, laat hem dan links liggen. Deze zijn (meestal) van dubieuze kwaliteit en daar krijg je spijt van als je hem ’s avonds open trekt (en anders wel je hoofd de volgende ochtend). De meeste Fransen kopen deze flessen ook niet.

Label

Kijk vooral ook naar het label! Op de fles moet sowieso het label Produit de France staan, dan weet je namelijk zeker dat de wijn in Frankrijk zelf is gemaakt. Als je ook nog eens erop ziet staan dat hij Mis en bouteille au château, au domaine of à la propriété is, dan weet je dat de wijnfabrikant de wijn zelf heeft gebotteld. Dit biedt natuurlijk geen 100% zekerheid voor de kwaliteit maar in de meeste gevallen is de wijn veel smaakvoller.

Capsule

Check de capsule van de wijn. Dit is de beschermhuls bij de opening en hals van de fles. Als deze groen is, zit je goed. Groen geeft namelijk aan dat de wijn voldoet aan de Appellation d’Origine contrôlée, een specifieke Franse kwaliteitscontrole. Let ook even op de letter die op de capsule staat. Staat er een N (négociant), dan wil dat zeggen dat de fabrikant de druiven van een andere wijnboer heeft gekocht. Als er een R (recoltant) staat, betekent dat dat de wijnboer de druiven zelf gekweekt heeft.

Wil je meer weten over Franse wijnen en hun herkomst? Bestel dan de Larousse wijnencyclopedie, waar alle informatie over wijn in staat. Wijngaarden van de hele wereld komen erin voor, maar de nadruk ligt op Franse wijnen.

Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen